U Gradu Bihaću otvoren je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Ukupni raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Bihaću iznosi 80.000 KM. Sredstva sufinansira Grad Bihać u iznosu od 40.000 KM (50%), a zahvaljujući lokalnim vlastima koje unapređuju poslovni ambijent u Bihaću, sve je veći interes za investicije u ovom gradu. 

📈 Zašto investirati u Bihaću?

Bihaćka regija, bogata izvorima, potocima i rijekama prepoznatljiva je po Bihaću, zapadnoj kapiji Bosne i Hercegovine na jugoistočnoj granice Europske unije. Zahvaljujući dobroj povezanosti sa regijom, iz Bihaća za manje od dva sata možeš stići u Beč, Budimpeštu, Ljubljanu, Rijeku i Zagreb. U gradu se nalaze dvije poslovne zone; Ripač na čijoj infrastrukturi se još uvijek radi i Kamenica, namijenjena za malo i srednje preduzetništvo sa trinaest poslovnih subjekata i pet građevinskih parcela slobodnih za potencijalne investitore. 

Razvijen turizam stvara idealne uvjete za investiranje, a gradska uprava kreirala je ključne pretpostavke za razvoj turizma što je rezultiralo rastom ulaganja u sektor turizma i povećanjem zaposlenosti. Osim turizma, iznimno su razvijene drvna, metaloprerađivačka, poljoprivredna i prehrambena industrija.

Strategija privrednog razvoja grada fokusirana je na prirodna bogatstva i privredne resurse, geografski i geopolitički položaj, ljudske resurse, čistu životnu sredinu, planine i rijeku Unu. Povoljan geografski položaj, granica sa Europskom unijom, prirodne ljepote, šumska bogatstva i ljudski resursi neki su od razloga zbog kojih trebaš iskoristiti priliku i investirati u Bihaću.