Foto: Grad Bihać

S centralnog trga u Bihaću jutros je krenuo jubilarni, 20. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica pod motom „Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi“. Na trodnevni put dug skoro 500 km krenulo je 316 biciklista iz BiH, regije i Evrope. Uz članove porodica, prijatelje i građane, bicikliste su ispratili predstavnici vlasti USK i Grada Bihaća. Među učesnicima je i Elvedin Sedić, bihaćki gradonačelnik.

„20 godina, šta god da čovjek radi, nije malo. Kontinuitet ovog maratona zaslužuje svako poštovanje i siguran sam da se na ovaj način, ne samo Bišćani i Krajišnici, nego i ljudi širom regiona i Evrope, osjećaju isto. Ipak oni odvajaju svoje vrijeme i godišnje odmore kako bi vozili maraton Bihać – Srebrenica želeći na taj način iskazati svoju solidarnost sa Srebreničanima, odati dužno poštovanje i počast svim ubijenim u genocidu jula 1995. godine“, kazao je gradonačelnik Sedić.

„Klub ekstremnih sportova „Limit“ punih 20 godina okuplja bicikliste s istom idejom – da pošaljemo poruku mira i želje da se nikad više nikom ne ponovi Srebrenica i da se ne zaborave žrtve genocida. Ovaj maraton sada već voze i po tri generacije porodica što znači da smo uspjeli u svome naumu da učimo nove generacije kulturi sjećanja. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 76. Ovo nije samo vožnja biciklom nego je to mnogo više. Maraton je sjećanje, poštovanje, mir i život. Vjerujem će karavana, usprkos najavljenim visokom temperaturama, uspješno okončati svoju misiju“, riječi su Ermina Lipovića, organizatora maratona.

Foto: Grad Bihać

Dolazak biciklista u Potočare planiran je 10. jula. Oni će zajedno s hiljdama drugih posjetilaca klanjati dženazu i prisustvovati ukopu 14 identificiranih žrtava genocida.