Iako će borba za 30 pozicija u vijeću biti veoma zanimljiva, ono što se u posljednje vrijeme kristalizira je borba za poziciju gradonačelnika Grada Bihaća. Već po onom što se može zaključiti, borba će se voditi između dva kandidata, kandidata stranaka koje su vodeće u Bihaću.

Zbog učešća u vlasti od 2012. godine, popularnost SDA je u padu, svakako je tome doprinijelo i nedavno hapšenje gradonačelnika, kao i nezadovoljstvo građana nizom odluka gradske vlasti u protekle četiri godine. Svakako postoje i građani koji su zadovoljni radom i učinkom vladajuće stranke, ali stiče se dojam po kuloarima da je veći broj nezadovoljnih.

Iako mnogi zbog dešavanja unutar SDP-a u posljednjem periodu ne smatraju SDP dovoljno jakim da iznese pobjedu, glasačko tijelo Bihaća, kao i drugih mjesta ima svoj specifikum, a to je naklonost lijevom političkom centru.

No, prema određenim predviđanima, blaga prednost se daje SDA u odnosu na SDP, posebno kada je borba za Gradsko vijeće u pitanju.

Međutim, izbori za gradonačelnika su potpuno druga sfera, to je sudar ličnosti iza kojih stoje ili bi trebali da stoje stranački glasači.

Dva kandidata koja imaju najizglednije šanse za pobjedu u izboru za gradonačenika su do sad bili na izbornim listićima i Bišćani i Bišćanke su već dali svoj sud o Jusić Hadisu i Havić Hajrudinu.

Prema tim rezultatima i trenutnim anketama na društvenim mrežama u ogromnoj je prednosti kandidat SDP Hajrudin Havić. Njegov protivnik Jusić Hadis još niti jednom nije osjetio slast da bude izabran na mjesto za koje se kandidirao, a kandidat je bio za općinsko vijeće 2004. godine, te za Skupštinu USK 2006. i 2010. godine.

Njegov sportskim žargonom kazano protivnik je također 3 puta bio kandidat na glasačkim listića, ali za razliku od Jusića, Hajrudin Havić je sa učinkom od 100% i ne samo da je bio izabran na mjesta na koja se kandidirao, Havić je dobio najveću podršku građana na svim listama na kojim se našao. Indikativno je da je 2012. godine iza njega na listi ostao i Hamdija Lipovača.

Preostaje zaključiti na osnovu činjeničnih podataka da je pobjednik možda i više nego jasan i prije oktobra.

/usn.ba