Delegacija JP Elektroprivrede BiH predvođena generalnim direktorom Bajazitom Jašarevićem, posjetila je danas gradsku upravu Bihaća i u razgovoru sa bihaćkim gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem i Šemsudinom Dedićem, ministrom poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva F BiH , upoznala se sa projektima koje ovo preduzeće realizira, ili planira realizirati na području grada Bihaća. Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti izmjene postojećih zakonskih propisa koji se odnose na naplatu koncesije za proizvodnju električne energije dobivene iz HE Kostela , a prema riječima gradonačelnika Galijaševića, izmjene postojećih propisa omogućile bi značajen prihode gradu Bihaću.

“Postoji dobra volja od strane JP Elektroprivrede BiH da se inicira izmjena zakonskih propisa vezano za koncesiju HE Kostela u kojoj će ovo preduzeće realizirati i određene projekte za povećanje snage same centrale. Tu je i projekt vjetroparka na lokalitetu Lipa za koji mi u gradskoj upravi dajemo apsolutnu podršku “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

On je dodao da se razgovaralo i o statusu projekta HE Unac, dodavši , da su na potezu viši nivoi vlasti, struka i nevladin sektor , koji bi trebao dati odgovor da li se može graditi hidroelektrana na pomenutom lokalitetu i da li postoji interes za to. Kako je danas istaknuto , saradnja gradske uprave i JP Elektroprivreda BiH u proteklom periodu ocijenjena je zadovoljavajuća, a predstavnici gradske uprave inicirali su neophodnost rješavanja problema niskonaponske mreže u naseljima Gata, Vikići, Čavnik, Ripač, Mali Lug, Izačić, Mala Peć , problema trafostanica u Gati, Kamenici i Brekovici i polaganja elektro- kabla za Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u okviru KFW projekta.

“Moram istaći da smo zaista otvoreno razgovarali o svim projektima i svim problemima s kojim se obje strane susreću i zaključak današnjeg sastanka jeste da se moramo zajedno dogovarati oko svih projekata koji su u interesu lokalne zajednice i JP Elektroprivrede BiH. Kada je u pitanju JP Elektroprivreda BiH istakli smo naše investicije koje se odnose na povećanje proizvodnje električne energije u HE Una Kostele , izgradnji vjetroparka Medvjeđak na lokalitetu Lipa. Također, razgovarali smo i o statusu HE Unac i tu želimo otvoriti iskrenu priču i uključiti sve segmente društva koji su za to nadležni, odnosno struku i nadležne institucije “-istakao je Bajazit Jašarević,direktor JP Elektroprivrede.