Delegacija Evropske Unije u BiH danas je donirala namjensko vozilo koje će osigurati svježu vodu i omogućiti građanima Bihaća da u svakom trenutku mogu imati pristup pitkoj vodi. Biljana Barović, politička savjetnica u banjalučkom Uredu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalnom predstavništvu Evropske unije uručila je ključeve vozila ukupne vrijednosti 271,500.00 KM (138,000 EUR) predstavnicima JP „Vodovod doo“ iz Bihaća.

Vozilo je uručeno u prisustvu Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Grada Bihaća i Laure Lungarott, šefice misije IOM-a u BiH, koji su istakli da je donacija vozila pravovremeni gest pomoći Evropske unije građanima Unsko-sanskog kantona.

„Ovo je vrijedna donacija za naš JP Vodovod i ovo vozilo će služiti ne samo za snabdijevanje vodom Lipe, već za sve građane Bihaća. Obišli smo danas i kamp Lipa i vidjeli smo da radovi napreduju i da će uskoro biti završeni i raduje činjenica da je država stala iza svih ovih aktivnosti zajendo sa međunarodnom zajednicom“ – istakao je gradonačelnik Fazlić.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).