Prije nego što izgubite živce i zamahnete rukom, zamislite se na sekund… A, prije toga, pročitate ovaj tekst!

Ruski psiholog s praksom dugom 30 godina, Mihail Labkovski poslao je jedan apel svim roditeljima: “Tući dijete znači slomiti njegovu vjeru u život!

Prijatelji, htio sam vam reći zašto ne smijete tući djecu (ako vam iz nekog razloga to nije očigledno).

Kada smo u stanju stresa, na primjer, prijetnja nam “visi iznad glave”, rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol – grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona se oslobađa u krvi. Ovu su “hormoni stresa” koji su odgovorni za reakciju na napad “bori se ili bježi”.

Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno utiče na tijelo. Zbog toga se kod djece u prisutnosti roditelja ovi hormoni ne oslobađaju u krvi. Tako priroda štiti djetetovo tijelo u razvoju od dodatnog opterećenja.

Ako roditelj sam postane izvor stresa, tada dijete neće to nasilje percipirati kao opasnost. Odnosno, nema stresa, njemu je to “normalno”, sve je u redu, TAKO MORA BITI jer dolazi od roditelja.

Šta mislite, u kakvu će osobu izrasti vaše dijete koje od malih nogu vjeruje da su nasilje i agresija normalno stanje i ponašanje?

A šta će se dogoditi ako dijete dođe u dodir sa stvarnom prijetnjom od odrasle osobe?

Odgovoriću vam s psihološkog, a ne fiziološkog aspekta.

Postoje dva scenarija: dijete će postati agresor ili žrtva.

Tući dijete znači slomiti njegovu vjeru u život.

Molim vas da pronađete snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući djecu! Moguće je da ste i sami bili pretučeni u djetinjstvu i sigurno se i dan danas sjećate tih batina kao najbolnije stvari koja vam se desila tokom odrastanja.

Prijatelji, ovo je vrlo ozbiljna i vrlo važna tema. Iskreno se nadam da ćete shvatiti o čemu vam pričam, poručuje čuveni psiholog.

(stil.kurir.rs)