Psihoterapeut tvrdi da postoji jedna tehnika koja je njemu pomagala s vremena na vrijeme da brzo zaspi, a koriste je vojnici tokom obuke u “Navy Pre-Flight School”.
Legnete i opuštate sve mišiće lica i usne. Osjećaj je kao da vam ‘sve s lica pada prema dolje’. Zatim opustite mišiće ramena i ruku i zamišljate kao da vam ruke i ramena tonu kroz madrac i krevet. Udahnite na nos, koristeći trbuh i izdahnite na usta. Dišite što sporije i što dublje. Opustite mišiće zdjelice i nogu po istom principu, kao i ostatak tijela, 30-ak sekundi. Smirite um na 10-ak sekundi tako da zamislite i opuštajuću scenu (zamislite da ležite na leđima, na moru i plutate, lebdite na oblacima i slično…

Ako neka misao ne dopušta da opuštanje uspije, nemojte se živcirati, nemojte se ‘svađati’ sa svojim mislima, nemojte ih na silu blokirati, nemojte je ‘pratiti’, jer onda nećete zaspati cijelu noć. Poštujte je da vam kaže to što ima i vratite fokus na 10 sekundi opuštanja. Ako su misli i dalje aktivne i uporne, ponavljajte ovaj dio dok ne zaspite, prenosi Raport.

(Mubina Lj. / source.ba)