Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Milan Petković rekao je da je Kantonalni sud u Bihaću donio presudu prema kojoj nošenje šubare ili šajkače sa dvoglavim orlom nije zabranjeno i ne može se smatrati izazivanjem vjerske ili nacionalne mržnje ili netrpeljivosti.

Petković, koji je danas u Bosanskom Petrovcu razgovarao sa predsjedavajućim Opštinskog vijeća Nemanjom Davidovićem, ocijenio je da će ta presuda doprinijeti suživotu u toj opštini, ali i u drugim opštinama u Federaciji BiH (FBiH) u kojima je većinsko srpsko stanovništvo.

On je naglasio da se u Bosanskom Petrovcu građani međusobno uvažavaju, ali i da je potrebno konstantno raditi na unapređenju odnosa i suživota, javlja Srna.

Govoreći o presudi Kantonalnog suda u Bihaću, Petković je podsjetio da je protiv dva policajca bio pokrenut prekršajni postupak zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, jer su nosili “četnička obilježja”, odnosno šajkaču sa kokardom prilikom proslave Badnjeg dana 2020. godine.

Prema njegovim riječima, postupak, u kojem je on zastupao optužena lica, trajao je više od godinu dana, a prije dva dana je stigla pravosnažna oslobađajuća presuda.

– Ova presuda će omogućiti Srbima da nastave u budućnosti da slave svoje najveće hrišćanske pravoslavne praznike i da će slobodno moći da ispoljavaju svja vjerska i nacionalna osjećanja, istakao je Petković.

(Oslobodjenje.ba)