Piše: Biscani.net

Nakon pet godina pauze, festival Kreativna Republika se vratio jači nego ikad, donoseći viziju Bihaća kao centra komunikacijske industrije ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu. Portal “Biscani.net” je razgovarao sa osnivačem festivala, Nerminom Nino Kasupovićem, koji je podijelio svoje viđenje i planove za budućnost.

“Kreativna Republika za mene je više od festivala, to je vizija mapiranja Bihaća kao centra komunikacijske industrije u Bosni i Hercegovini ali i regionu. Naravno, ne želimo biti konkurencija ili kopija nekog od već etabliranih događaja nego jednostavno izgraditi festival koji ima vlastitu osobnost. I naravno, ono najvažnije, Kreativna Republika su moji ljudi. Moj tim: Amel, Nervesa, Dino, Azra, Amra, Elma…” – ističe Kasupović.

Pauza u organizaciji prethodnih godina bila je rezultat različitih faktora. Prvo, pandemija COVID-19 zaustavila je aktivnosti, a potom je tim želio izbjeći koncept online festivala te su se fokusirali na povratak festivala uživo nakon pandemije. “Kada je prošlo pandemijsko doba, unutar tima imali smo raznih aktivnosti da nismo uspjeli naći adekvatno vrijeme da se posvetimo organizaciji. A onda su počeli upiti sa raznih strana kada će se festival vratiti. I evo, pet godina poslije vratili smo se na velika vrata.” – objašnjava Kasupović.

Utisci sa posljednje održane Kreativne Republike su izuzetno pozitivni. “U našem narodu postoji teorija da sve ono što se nije desilo dvije godine više se neće ni desiti. Mi smo to demantovali i napravili najbolji festival do sada. Izuzetno smo zadovoljni, kako mi unutar organizacije tako i svi gosti u publici.” – kaže Kasupović. Dodaje da je cilj festivala približiti Bihać publici iz regiona kao mjesto susreta.

Kada su u pitanju budući planovi, Kasupović najavljuje blage promjene unutar koncepta i formata festivala. “Kreativna Republika u predstojećem periodu doživjeće blage promjene, prije svega unutar koncepta i formata festivala. Kako će to izgledati još uvijek je rano govoriti, ali uvjeren sam da ćemo pomjeriti još jednu ljestvicu ka gore.” – naglašava Kasupović. Ističe i želju da festival bude još više prilagođen porodicama te da se lokalna zajednica još više uključi u aktivnosti festivala.

Na kraju, Kasupović ima poruku za mlade: “Mladi ljudi su veoma pametni, hrabri i znaju šta žele. Tako da ću ja zapravo dati nekoliko savjeta. Pogrešni su uzori, mladi treba da dobro razmisle ko su im uzori i kakavim ljudima se žele okružiti. I nema brzog i lakog uspjeha, ne dolazi preko noći. Treba puno vremena, rada i truda i onda stižu rezultati. Vjerujte u sebe, u svoje ideje i gurajte do kraja. Probajte i uspjećete!”