Foto: Twitter

Poznata haljina Marilyn Monroe pretrpjela je “trajna oštećenja” nakon što je Kim Kardashian nosila tokom ovogodišnje Met Gale, tvrdi kolekcionar Scott Fortner.

Fortner, koji pomaže u autentifikaciji i verifikaciji suvenira vezanih za filmsku legendu iz 1950-ih, podijelio je fotografije u objavi na blogu na kojima se vidi rastegnuta tkanina i kristali koji nedostaju na poleđini haljine.

Objava dolazi nakon što je Kardashian nosila kultnu haljinu na crvenom tepihu Met Gala 2022. početkom maja, prije nego što je u nastavku večeri promijenila u repliku.

Fortner je agenciji PA rekao da je franšiza Ripley's Believe It or Not!, koja posjeduje haljinu, bila “neodgovorna” da pozajmi ono što je okarakterisano “najpoznatijom haljinom na svijetu”.

Kultnu haljinu muzej je kupio 2016. za 4,8 miliona američkih dolara i obično se čuva u zamračenom trezoru s kontroliranom temperaturom na 40 do 50 posto vlažnosti kako bi se očuvala.

Međutim, fotografije navodne štete izazvale su reakcije protiv Kardashian na društvenim mrežama, a mnogi su je kritikovali zato što je nosila poznati komad odjeće.Jedna osoba je napisala na Twitteru: “Ovo je kao da uđete u Louvre i bacite razređivač direktno na Mona Lisu. Očuvanje mode je veoma važno.”

“Ovo je bilo uništenje nezamjenjivog historijskog artefakta, sve za šetnju crvenim tepihom”, dodaje se u drugom tvitu.

Fortner je rekao da, iako je razočaran stanjem haljine, nije imao namjeru da pokrene lavinu kritika upućenih reality zvijezdi.

“Mislim da je razočaranje koje doživljavam zbog toga što je franšiza Ripley dala više izjava da su činili sve što su mogli da zaštite i sačuvaju haljinu”, rekao je.

“Osjećam da je to bilo neodgovorno, ovo nije samo haljina. Ovo je kulturna ikona. Ovo je politička ikona. Ovo je holivudska ikona. Ovo je dio američke historije od događaja koji se dogodio prije 60 godina i trebalo ga je arhivirati i sačuvati i o njemu se brinuti”, dodao je Fortner.Naglasio je da njegova želja nije bila da sve kritike “obruše” na Kardashian.

Haljinu, koju je kreirao francuski dizajner Jean Louis, Monroe je obukla 19. maja 1962. godine, kada je tadašnjem američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju izvela svoju sada već poznatu interpretaciju “Sretan rođendan”.

Fortner je dodao da smatra da je Ripleyeva odluka da pozajmi haljinu Kardashian bila potaknuta “publicitetom”.

“Budući da je količina publiciteta koja je proizašla iz ovoga bila zaista neprocjenjiva, niste mogli platiti za količinu publiciteta koju su dobili i to je zapravo jedina stvar koju mogu zamisliti kao razlog da to učine”, pojasnio je.

Nakon Met Gale, iz Ripleya su insistirali da su poduzeti svi koraci kako bi se osiguralo da haljina ne bude oštećena kada je Kardashian nosi.

(klix.ba)