Kako je glavni kandidat zapao u probleme sa zakonom, Bišćani će za gradonačelnika moći birati između pet stranačkih i jednog nezavisnog kandidata.

Za predstojeće lokalne izbore petorica Bišćana će se boriti za poziciju gradonačelnika. Na glasačkim listićima građani će birati između: Hajrudina Havića iz SDP-a, Hadisa Jusića iz SDA, Zlatana Mizića iz DF-a, Edina Mašića – Naša stranka, Ejuba Dizdarevića Bube kao nezavisnog kandidata i Nijaza Čauševića iz lokalne stranke Nezavisni demokratski iskorak.

SDA na SDA

Treba napomenuti da je prije samo nekoliko mjeseci favorit bio aktualni gradonačelnik iz SDA Emdžad Galijašević, koji je uhapšen u aferi primanja mita. Tako je SDA predstavila Hadisa Jusića, ekonomistu i direktora komunalnog preduzeća u Bihaću za gradonačelničkog kandidata, koji će pokušati odbraniti titulu.

– Mi znamo da će biti teško, ali ćemo pokušati da zadržimo poziciju gradonačelnika, kazao je tada Jusić, koji nadu polaže u timski rad OO SDA.

Ali, SDA Bihać nije što je nekada bila, osim toga što će svojim biračima morati objašnjavati šta se zbilo sa Galijaševićem, stranka je iscrpljena dugotrajnom unutarstranačkom borbom. Bili su u vladajućoj koaliciji sa A SDA, iz koje su potom izbačeni zajedno s tom strankom.

Sve donedavno, SDA Bihać je bila okrenuta protiv SDAUSK-a.

Iako su izgubili od A SDA obećanu podršku da će njihovo članstvo glasati za Galijaševića, u Bihaću nisu htjeli rizikovati još i da nemaju podršku matične stranke, tako da je došlo i do pomirenja u SDA. Ali, značajan dio struje u bihaćkoj SDA okupljen je oko bivšeg premijera Izudina Saračevića i sada žestoko udara po predsjedniku SDA Bihać Seadu Kadiću zbog, kako kažu, “kapitulacije” u unutarstranačkoj borbi i zbog priklanjanja trenutnoj “autonomaškoj” Vladi, kako je nazivaju. Za SDA, dakle, bit će veoma teško ostvariti jedinstvo u Bihaću, dok je gradonačelničko mjesto gotovo pa nemoguća misija.

Za njih će vrlo nezgodan kandidat biti njihov dojučerašnji stranački kolega Nijaz Čaušević, koji je nedavno istupio iz SDA i formirao politički subjekt Iskorak u ime kojeg je kandidovan na ovu funkciju. Iako Čaušević uživa povjerenje kruga u kojem se nalazi, eventualno dijela njegove baze u MZ Brekovica, teško može očekivati da će SDA biračko tijelo preferirati njega, tako da su mu i šanse manje.

Nevelike šanse ima i kandidat Naše stranke Edin Mašić, koji je bar pokazao značajan trud da se prezentuje javnosti, dok kandidat DF-a Zlatan Mizić odaje dojam da se radi tek o formalnom kandidatu. Naime, otkako su propali pregovori SDP-a i DF-a o zajedničkim kandidatima, DF je u Bihaću svjestan da ima manje šanse na izborima.

Bubin spot

Kandidat SDP-a, doktor Hajrudin Havić, uživa popularnost i smatra se najozbiljnijim protivnikom uzdanici SDA – Jusiću. Ipak, u Bihaću je još svježe razočarenje onim SDP-om koji je predvodio Hamdija Lipovača, tako da ni reformirana partija još nije imala priliku da se nađe pred ispitom javnosti. I tako formalni stranački kandidati u Bihaću ostavljaju blag utisak, dok favoriti iz SDA i SDP-a imaju hipoteku zbog problema u svojim strankama. Sve to savršeno ide naruku posljednjem kandidatu kojeg predstavljamo, a koji je prvi pokrenuo kampanju za gradonačelnika. Radi se o Ejubu Dizdareviću Bubi, poznatom gradskom cvjećaru, koji baš ni po čemu ne odaje utisak da je riječ o političaru. Građani su njegovu preuranjenu kampanju smatrali šegom, sve dok ga CIK nije potvrdio kao kandidata. Ejub ili Bubo vinuo se visoko nakon promotivnog spota u kojem crvenog i zelenog hulka (SDA i SDP) veže u Nacionalnom parku Una, nakon što su pokušali siromahu ukrasti konja, jer ništa više nije ostalo da ukradu. Građani su sa Bubom dobili priliku da pokažu i revolt na izborima, a revolt u Krajini nije stvar koja se može olako zanemariti.

/oslobodjenje.ba