Misteriozni projektil pao je u gradu nedaleko od Moskve u trenucima kad se dio ruskog teritorija našao na udaru bespilotnih letjelica, izvijestio je u srijedu ruski Telegram kanal VChK-OGPU.

Taj kanal, koji navodno dobiva povlaštene informacije od ruskih snaga sigurnosti, navodi da su stanovnici grada Puščino, koji se nalazi 100-tinjak kilometara južno od ruske prijestolnice, “prijavili pad stanovitog predmeta”.

U objavi su priloženi fotografija i video snimka tog ‘predmeta‘, za kojeg se čini da se zaglavio u granama stabla. Telegram kanal navodi da su stanovnici prvo pomislili da je riječ o dronu, ali su ipak procijenili da bi se moglo raditi o projektilu.

Vlasti u tri ruske regije – Belgorod, Voronjež i Kursk – prethodno su upozorile na napad dronovima tijekom noći. Jaka je eksplozija potresla kombinirani energetski kompleks toplane i elektrane u gradu Šagonar u južnom Sibiru u srijedu ujutro.

Rusija se nalazi na udaru napada bespilotnim letjelicama otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu, pri čemu su neki dronovi stigli sve do Moskve. Mnogi su napadi bili usmjereni na razna skladišta i spremišta streljiva. Ukrajina rijetko preuzima odgovornost za napade na ruskom tlu, ali Kremlj optužuje Kijev za pokušaj izvođenja terorističkih napada dronovima.

Ukrajinska kampanja napada dronovima

Aleksander Gusev, guverner ruske regije Voronjež, izjavio je da su sustavi protuzračne obrane oborili tri drona. Baza, Telegram kanal na ruskom jeziku, rekao je da se jedan od oborenih dronova približavao vojnoj zračnoj luci, a ostali su bili usmjereni na skladište nafte.

Ukrajina je posljednjih tjedana pojačala napade na ruska naftna središta i rafinerije, prisilivši Moskvu prošlog mjeseca da odobri privremenu zabranu izvoza benzina. Dronovi su napali skladište goriva i maziva te rudarsko i prerađivačko postrojenje u okrugu Železnogorsk u Kursku, rekao je čelnik te regije Roman Starovojt.

“Danas je kao rezultat napada ukrajinske bespilotne letjelice u regiji Železnogorsk izbio požar u skladištu goriva i maziva. Gori rezervoar za gorivo, nema žrtava”, rekao je Starovojt na svom Telegram kanalu.

A u Belgorodu, regija koja graniči s Ukrajinom, srušen je dron u blizini sela Bližnje, rekao je načelnik ove regije Vjačeslav Gladkov.

(jutarnji.hr)