Na ceremoniji dodjele diploma na New York Univerzitetu u Abu Dhabiju ovog maja, student je uzviknuo “Sloboda Palestini” dok je prelazio pozornicu da primi diplomu. Nekoliko dana kasnije, navodno je deportiran iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Do događaja dolazi dok Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju uravnotežiti svoje diplomatsko priznanje Izraela s uništavanjem koje Izrael provodi u Gazi.

Iako nudi pomoć Palestincima, nije bilo masovnih demonstracija koje su zahvatile arapski svijet ovdje u UAE, federaciji sedam emirata koja strogo kontrolira govor i gdje su političke stranke ilegalne.

To se proteglo na akademski život na NYU Abu Dhabi, gdje studenti kažu da su zabranjene aktivnosti vezane uz rat, kao i na kulturna događanja u glavnom gradu zemlje gdje je onima koji nose kefiju zabranjen ulazak.

“Mislim da se vlada i zakoni zemlje ne podudaraju nužno sa željom da se stvori okruženje koje je privlačno i Zapadu, ako govorimo o slobodi govora i tako dalje”, rekao je jedan student, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog straha od odmazde.

Odgovarajući na pitanja Associated Pressa, NYU Abu Dhabi rekao je da ima “zajamčenu akademsku vlast” u kampusu, ali da “ni na jednoj od naših lokacija … članovi zajednice NYU nisu imuni na lokalni zakon.”

“NYU nema ovlasti nad imigracijskim radnjama ili odlukama bilo koje zemlje ili tijela za provođenje zakona”, rekla je škola. Dodano je da je studente “jasno i opetovano savjetovalo o očekivanjima, obvezama i granicama, uključujući protokole za diplomiranje na NYU Abu Dhabiju”.

Vlada Emirata nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Prije ceremonije dodjele diploma, studentima je rečeno da “isticanje palestinske zastave bilo gdje u kampusu nije dopušteno i to se strogo provodi, čak i u stambenim zgradama”, rekao je drugi student, koji je slično govorio pod uvjetom anonimnosti iz straha od odmazde.

Ukupno je pet učenika koji su željeli ostati anonimni opisali slične okolnosti koje su dovele do diplomiranja, a koje su utjecale na one koji su ranije htjeli masovno kupiti kefije za prikupljanje sredstava i organizirati bdijenja za mrtve u Gazi.

Jacqueline Hennecke, diplomirana studentica NYU Abu Dhabi koja je diplomirala u maju, rekla je AP-u da je univerzitet poslalo e-mail prije diplome zabranjujući svu “kulturnu odjeću” na početku – uključujući šalove. Student koji je zanemario naredbu i vikao “Oslobodite Palestinu!” na pozornici na kraju se našao u policijskom pritvoru prije deportacije, prema Američkoj udruzi univerzitetskih profesora koja podupire napore za slobodu govora i akademsku slobodu.

Izvor: Klix.ba