Krajiške općine među vodećim po broju minskih polja: Stanovništvo gine sakupljajući drva i željezo

usn.ba
Iako su od završetka rata prošle više od dvije decenije, životi više od pola miliona stanovnika Bosne i Hercegovine i dalje su ugroženi minama. Posljednja tragedija u Trepavama na planini Ozren, gdje je u eksploziji protupješadijske odskočne mine poginuo D. J. (37), dok je teško ranjen E. B., očit je primjer da je borba za egzistenciju postala sve surovija, ali i pokazatelj da od ove problematike ne treba okretati glavu. Nezaposleni mještani sela Devetak, iako svjesni da riskiraju svoje živote, krenuli su u sječu šume jer je prodaja drveta jedini način da prehrane svoje porodice.

Također, nerijetko se dešava da sakupljači sekundarnih sirovina svjesno ulaze u sumnjiva i rizična područja uprkos upozoravajućoj tabli na minsko polje.

Stručnjaci tvrde da mještani u blizini minskih teritorija često ne prijavljuju pronalazak neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata ili ih jednostavno bacaju na smetljišta, zbog čega stradaju nedužni građani.

S druge strane, rješavanje problema mina dodatno otežava činjenica da pojedini svjesno uklanjaju i uništavaju upozoravajuće natpise i table.

Među najugroženijim općina u BiH su Doboj, Teslić, Sanski Most, Maglaj, Usora, Zavidovići, Velika Kladuša, Gornji Vakuf…

Od 1992. godine od mina u BiH stradale su 8.382 osobe. U ratnom periodu, od 1992. do 1995., stradale su 6.354 osobe. U poslijeratnom periodu od mina su stradale 1.754 osobe, od čega je 613 osoba smrtno stradalo. Za 274 osobe nije poznata tačna godina stradanja. Trenutna kontaminiranost minama utječe na sigurnost oko 545.000 stanovnika ili 15 posto od ukupnog broja stanovništva u BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...