U Mješovitu srednju školu u Sanskom Mostu do sada je upisan 241 učenik od 240 planiranih u osam odjeljenja u sedam zanimanja. Najviše interesiranja bilo je za dva razreda Medicinske škole. Radi se o novom zanimanju, gdje se upisalo 95, a maksimalno je 60. Ostali će biti raspoređeni u druga zanimanja.

Junski rok

Gimnazija je planirala tri, ali je Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona odobrilo dva razreda. No, interes je slab pa se do sada upisalo svega 27 učenika. Srednja poljoprivredna škola „Sanus Futurum“ pripremila je upis četiri razreda, u dva zanimanja veterinara i farmera, ali je Kantonalno ministarstvo obrazovanja odobrilo samo dva. Do sada se upisalo 45 učenika, što znači da ima još 15 mjesta za ova zanimanja. Ova će škola pokušati, kako nam je rečeno, za avgustovski rok dobiti barem još jedno odjeljenje farmaceuta.

Što se tiče Bihaća, u Gimnaziji se već popunio broj od 120 učenika, koliko je odobreno, a zbog interesiranja uprava škole će pokušati dobiti za avgustovski rok i peto odjeljenje, kazali su nam u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Medicinska škola upis je završila u junskom roku. Naime, za 120 mjesta u četiri odobrena odjeljenja, tri medicinski tehničar i jedan hemijski tehničar, prijavila su se 173 kandidata, od čega 161 za opći smjer i 12 za hemijskog tehničara. Zbog velikog interesa Školski odbor će, najvjerovatnije, tražiti od Ministarstva obrazovanja USK odobrenje za peto odjeljenje, a ono će se popuniti iz postojećeg broja aplikanata.

U Katolički školski centar odobren je upis četiri odjeljenja, i to dva odjeljenja medicinskih tehničara te po odjeljenje zubnih tehničara i Gimnazije. Prijavilo se čak 110 kandidata više koji će biti raspoređeni po drugim školama.

Mješovita elektro-drvoprerađivačka škola upisuje 120 učenika, odnosno četiri odjeljenja, ali u junskom roku koji je završen nije se upisao dovoljan broj. Upis će se obnoviti u avgustu.

 

Mješovitoj srednjoj školi u Ključu odobrena su četiri odjeljenja prvih razreda po 30 učenika, i to po jedan razred gimnazijalaca, mašinskih tehničara za kompjutersko projektiranje, trgovaca i metalostrugara. Prema informacijama iz ove škole, u junskom roku upisalo se 127, ali kako svakom od odjeljenja nedostaje učenika za avgustovski rok će se tražiti odobrenje za peto odjeljenje mašinskog smjera.

Nova odjeljenja

U bužimskoj Srednjoj mješovitoj školi odobren je upis šest novih odjeljenja, odnosno 180 učenika, i to za zanimanja mašinski tehničar, poljoprivredni tehničar, instalater centralnog grijanja, bravar, trgovac te za školovanje gimnazijalaca. U svim razredima nedostaje učenika pa će se oko 50 nedostajućih učenika popuniti u avgustovskom roku.

Drugi rok čekaju i u Bosanskom Petrovcu

U Srednju mješovitu školu u Bosanskom Petrovcu otvoren je upis za 90 učenika, a upisano je 60. Prema tome, kako nam je i rečeno u ovoj školi, u avgustovskom roku bit će mjesta za upis u Gimnaziju i Mašinsku školu.

 

/avaz.ba