Kada je Edin Hadžipašić prije 20 godina napustio rodnu Veliku Kladušu nije ni slutio da će jednog dana u Njemačkoj biti jedan od najuspješnijih bh.biznismena u poslu kojim se bavi.

U početku je radio sve ono što mu je donosilo finansijsku korist, a najviše se zadržao kod poslodavca koji se bavio kupovinom i preprodajom automobilskih guma.

– Stefan je, naime, bio moj dobar prijatelj, a to je i danas. On se tim poslom bavi više od 30 godina, a vremenom je i sam uvidio da imam talenta za taj posao i bez ikakve ljubomore mi rekao, kako bi se trebao odvojiti od njega i sam pokrenuti vlastiti biznis. Tako sam 2010. godine krenuo svojim putem i evo do dana današnjeg posao ide sve bolje i bolje – ispričao nam je Hadžipašić.

Edinova firma za otkup i prodaju automobilskih guma u svakom trenutku ima na lageru od 30.000 do 50.000 guma, a to su gume koje se svakodnevno prodaju i transportuju, a u jednom drugom lageru ima na čekanju uvjek oko 300.000 guma.

– Sve te gume izvozimo u cijeli svijet, a ponajviše u Afriku i Aziju, Južnu Ameriku, te u sve gradove Evrope. Najudaljenija zemlja u koju smo izvezli gume za sada je Kirgistan. Posao je izuzetno uhodan, kupci koji su moje dugogodišnje mušterije su najbolja reklama za ovaj posao kojim se bavim. Zbog velikog obima posla kupio sam i vlastite protorije veličine oko 10.000 metara kvadratnih, a svaki uloženi euro se upotpunosti isplatio – rekao nam je Edin.

Na pitanje kako dolazi do automobilskih guma Edin nam je odgovorio da ima ugovor sa jednom njemačkom firmom koja ima svoje reciklažno mjesto, a koja svakodnevno dobija do 30 kontejnera sa gumama koje su skinute sa automobila u nekim auto-kućama, a koje su u izuzetno dobrom stanju.

Hadžipasic nam je još kazao da sve gume za koje primjeti da nisu u dobrom stanju odmah ih uništava jer, kako reče, ne želi da spava nemirnim snom razmišljajući da li će se nekome nesto desiti.

Kod Edina u svakom trenutku ima uposlenih oko 18 radnika, a broj se mijenja po potrebi i obimu posla. A, ono što je posebno interesantno Edin upošljava samo ljude iz BiH.

– Bez obzira što živim i radim u Njemačkoj u gradu Bad Hersfeldu, ja nikada neću biti Nijemac, uvijek ću biti Bosanac i čovjek koji živi za svoju državu. Moje srce uvijek kuca i kucat će za moju državu iz koje dolazim i u kojoj su svi moji porodični korijeni. Da, dovodim ljude iz BiH, i bolje da oni zarade, da prehrane porodice i da na neki način imaju ljepšu i svjetliju buducnost – riječi su Edina Hadžipašića. Edin nam je otkrio da je pjesma njegova velika ljubav, pa je tako već do sada snimio nekoliko izuzetno dobrih pjesama, a za njih je u saradnji sa Tv Hayat snimio i spotove.

– Dragom Bogu hvala, ja nisam jedan od onih kojem je muzika izvor finansiranja, dakle ne zavisim od pjesme i koncerata, imam vlastitu dobro uhodanu firmu sa automobilskim gumama, a tu je još jedna marketinska firma koja također dobro radi, a tu je još jedna građevinska firma. Muzika i je pjesma je čisto moja ljubav, a za novu pjesmu koju sam snimio prije par dana, a koja se zove “Pojava” i za nju ću uskoro da snimim spot.

/avaz