Centar KRAK je objavio pokretanje novog konkursa kao priliku za umjetnike/ice, dizajnere/ice, arhitekte/ice da stvore trajno obilježje. 

Namjera je kreirati idejno rješenje koje bi na najbolji načni kao umjetnički objekat odgovorilo zadatku komemoriranja i čuvanja od zaborava. Želja je dobiti spomenik koji može odgovoriti kulturi vremena i kao takav biti podsjetnik strašnom ratu iz 1990-ih. Pored toga, želja je dobiti utemeljen, situiran i kontektualiziran objekat u javnom prostoru koji bi imao sposobnost da zaoštri prostornu dinamiku, zaustavi prolaznika i putem svoje materijalizacije, pristupne sekvence, načina kako je komponovan i usklađen sa neposrednim okolišom KRAK-a, evocira uspomene na žrtve rata tekstilnog kombinata Kombiteks.

Konkurs je u ovoj fazi zamišljen kao projekat idejnog karaktera, sa namjerom afirmacije protokola umjetničkih, arhitektonskih i dizajnerskih strategija čiji cilj je osmišljavanje novih prostornih vrijednosti i preoblikovanje postojećih stanja.

Pozivamo Vas da konkurs podijelite sa potencijalno zainteresiranim kreativnim praktičarima i praktičarkama. Hvala na doprinosu.

Dodatne informacije:

Za više informacija o kriterijima za prijavu i načinu podnošenja, molimo posjetite sljedeći link: https://www.krak.ba/bs/novost/konkurs-spomenik-radnicima-kombiteksa

Rok za dostavu aplikacija je 6. maj 2024 godine.

  • Prva nagrada: 3000KM
  • Druga nagrada: 1000KM