Home Grad Bihać Kulturni centar Bihać: Promocija knjige „Bihaćki vakufi“ mr. Suada Mahmutovića

Kulturni centar Bihać: Promocija knjige „Bihaćki vakufi“ mr. Suada Mahmutovića

Svake godine u ovom vremenskom periodu vakufska direkcija Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizira jednomjesečnu manifestaciju „Dani vakufa u BiH“ u kojima se na razne načine želi široj javnosti prikazati značaj vakufa, kao trajnom dobru i u kojima se održavaju naučne konferencije, okrugli stolovi, promocije knjiga, dodjele priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama, te razne svečanosti i druge izuzetno dobro osmišljenje aktivnosti.

Ove godine će se u mnogim krajiškim gradovima organiziraju brojne aktivnosti u sklopu ovih dana. Jedna od značajnijih aktivnosti je i promocija knjige „Bihaćki vakufi od 1878. do 2014.“ autora mr. Suad Mahmutovića. „Bihaćki vakufi“ je magistarski rad uglednog bihaćkog intelektualca koji je u ovom svom djelu sabrao i obradio preko dvije hiljade originalnih dokumenata koji govore o vakufskoj imovini u Bihaću. Knjiga obiluje fotografijama, crtežima i kopijama brojnih dokumenata koji izazivaju posebnu pažnju istraživača, ali i sadašnjih žitelja grada Bihaća s obzirom na značajne promjene današnjeg izgleda grada u odnosu na našu ne tako davnu prošlost. Recenzenti ove knjige su dvojica najpozvanijih i najkomptentnijih stručnjaka iz ove oblasti; prof. dr. Ismet Bušatlić, ekspert iz oblasti islamske kulture i civilizacije i prof. dr. Enes Ljevaković, aktuelni Muftija Sarajevski i Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH.

Promocija ovog izuzetno dragocijenog naučnog djela, ali i posebno zanimljivog štiva će biti upriličena u Bihaću, u srijedu, 05.05.2016. godine u Kulturnom centru Bihać (Dom armije) sa početkom u 19 sati.

Ovaj važan događaj za grad Bihać i Krajinu u cjelosti će dodatno obogatiti promotori ove posebne knjige; Prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Enes Ljevaković, prof. dr. Fuad Sedić i dr. Senaid Zaimović.

Organizatori promocije Vakufska direkcija, Muftijstvo Bihaćko, Islamski pedagoški fakultet i Medžlis Islamske zajednice Bihać.

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj i budete dijelom jedne prelijepe noći kada će se govoriti o vrijednostima i dragocijenostima koje je posjedovao i posjeduje grad Bihać i cijela Krajina.