Piše: Biscani.net

Fondacija Academia dodijelila je stipendije studenticama Editi Halilović i Emi Smajlović u znak sjećanja na Azru Spahić i Almu Suljić, mlade doktorice, koje su tragično nastradale nakon saobraćajne nesreće.

Kako bi osigurala daljnji rad i svoju misiju i u budućnosti, fondacija se oslanja na podršku šire zajednice.

Inicijativa je započela u Domu zdravlja Bihać, potaknuta predanošću dr. Alme Džinić, koja je sugerirala da ljekari mjesečno izdvajaju dio svoje plate za stipendiranje studenata. Dr. Džinić ističe da je tragedija duboko dirnula ne samo širu javnost već i Bihać, rodno mjesto Azre Spahić, te je izrazila ponos što su ljekari podržali ovaj plemeniti projekat.

Ova inicijativa naišla je na podršku Upravnog odbora Sindikata ljekara i stomatologa Unsko – sanskog kantona. Dr. Alma Džinić ističe važnost podrške drugih kantonalnih i privrednih institucija kako bi fondacija nastavila svoj rad. Predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK, dr. Amir Rekić, izražava podršku ovoj inicijativi, pozivajući članove sindikata da se pridruže ovom hvale vrijednom cilju.

Dr. Rekić najavljuje da će ovu inicijativu prenijeti na federalni nivo sindikata, pozivajući članove da podrže fondaciju “Akademija” novčanim izdvajanjem. Ovaj gest, prema njemu, najbolji je način da se odaje počast Azri Spahić i Almi Suljić te da se osigura daljnje stipendiranje budućih generacija medicinskih studenata.

Očekuje se da će fondacija “Akademija” opstati zahvaljujući angažmanu ljekara i svih ostalih koji se uključe u ovaj plemeniti projekat, što će omogućiti da se sjećanja na Azru i Almu njeguju kroz podršku budućim generacijama medicinskih stručnjaka.