KADA SE Emmanuel Macron prvi put kandidirao za predsjednika prije pet godina, dobar dio javnosti najviše se zainteresirao za razliku u godinama između njega i supruge Brigitte.

Naime, ta je bivša učiteljica od svog supruga starija pune 24 godine.

On je najmlađi francuski predsjednik u povijesti, a ona je pak najstarija prva dama.

Emmanuel Macron i Brigitte u braku su od 2007. godine, a Brigitte iz prethodnog braka ima troje djece i sedmero unučadi.

Par se upoznao kad je Macron imao samo 15 godina, a zbližili su se navodno tijekom pripremanja jedne školske predstave.

Brigitte je bila nastavnica francuskog jezika u katoličkoj srednjoj školi La Providence u Amiensu, a mladi se Macron odmah zaljubio u nju.

Oboje su porijeklom iz Amiensa, a ona potječe iz obitelji poznatih proizvođača čokolade i slastica.

Njihova je veza postala službena kad je on navršio 18, ona je tad ostavila svog muža. U knjizi koju je objavio prošle godine Macron je sam opisao svoju vezu s Brigitte kao tajnu i često pogrešno protumačenu.

Brigitte je u to vrijeme bila udana majka troje djece.

Le Parisien je razgovarao s bivšim Macronovim prijateljima iz razreda, koji su otkrili da je on bio njezin ljubimac u razredu.

“Uvijek je njega uzimala kao primjer. Potpuno ju je šarmirao njegov talent za pisanje. Stalno je pisao pjesme, a ona ih je čitala pred razredom”, rekao je Macronov prijatelj iz školske klupe.

Školski kolege medijima su ispričali i da je on uvijek više volio razgovarati s nastavnicima umjesto s njima.

U to je vrijeme sanjao o tome da će postati glumac, a Brigitte ga je poticala da se okuša na sceni. Osim glume i pisanja, Macron je svirao i klavir te je osvajao i nagrade.

Posljednju godinu srednje škole nije pohađao u Amiensu, već se preselio u Pariz kako ne bi imali problema zbog svoje veze, a ona je otišla s njim u francusku prijestolnicu.

Mediji pišu da je njenoj djeci trebalo vremena da prihvate njenog dečka, koji im je gotovo bio vršnjak.

Njen razvod bio je veliki skandal u malom Amiensu, posebice kad se uzme u obzir da je bogata nasljednica ostavila muža zbog studenta filozofije koji nije samostalno zarađivao za život.

Iako su njegovi roditelji bili vrlo ugledni, njihova materijalna situacija nije se mogla uspoređivati s onom njene obitelji.

Njegovi šokirani roditelji

U Parizu je pronašla posao učiteljice francuskog jezika u poznatoj privatnoj školi. Vjenčali su se u poznatom odmorištu Le Touquet, u kojom ona posjeduje vilu.

Par nema zajedničke djece, no on je u nekoliko navrata rekao da ima šestero “unučadi”.

Autorica biografije Emmanuel Macron: Savršen mladić, Anne Fulda, porazgovarala je s njegovim roditeljima o cijeloj toj situaciji.

Oni su u to vrijeme vjerovali da Emmanuel izlazi s Brigittinom kćeri Laurence, sve dok im obiteljski prijatelj nije otkrio pravu istinu. Kad su saznali što se događa, ispisali su ga iz škole.

“Nismo mogli vjerovati. Jasno je da se nismo mogli složiti s tim”, rekla je njegova majka Françoise Nogues-Macron.

Kad je shvatila da nije riječ o prolaznoj fazi, Françoise se obratila i Brigitte.

“Ti si proživjela život, a on s tobom neće moći imati djecu”, upozorila ju je očajna majka.

Njegov otac Jean-Michel Macron tvrdi da je “skoro pao sa stolice” kad je doznao tko je ljubavnica njegova sina. Šokirani roditelji molili su Brigitte da se ne viđa s njim dok ne postane punoljetan, no ona im je odgovorila da “ne može ništa obećati”.

Iako su ga roditelji prebacili u drugu školu u Pariz, prva dama Francuske ispričala je medijima da ju je zaprosio kad je imao samo sedamnaest godina i tom joj prilikom obećao da će se vratiti po nju. “Ne možeš me se riješiti. Vratit ću se da te oženim”, tvrdi Brigitte da joj je rekao na odlasku.

Brigitte: Brinula sam se za svoju djecu

Nakon izbora otkrila je što ona misli o toj razlici u godinama koja se stalno potencira.

“Jedina njegova greška je to što je mlađi od mene. Kad čitam o našoj vezi u medijima, čini mi se da čitam tuđu priču.

Naša je jako jednostavna, a da nisam odlučila biti s njim, propustila bih cijeli život”, rekla je.

Priznala je da je shvatila da se njihov odnos mijenja dok mu je držala privatne sate jer su radili na adaptaciji drame. Pokušavala se oduprijeti sve snažnijim osjećajima prema učeniku te mu savjetovala da završi školu u Parizu. “Među nama nije bilo ničega, ali tračevi su krenuli. Brinula sam se za svoju djecu”, rekla je.

Pola godine nakon izbora Macron je s javnošću podijelio da on u supruga nastoje očuvati uravnotežen obiteljski život te ostaviti i malo slobodnog vremena za sebe, zbog čega jednom tjedno odlaze na romantičnu večeru. Za Paris Match je ispričao da su on i Brigitte rezervirali jednu večer tjedno samo za sebe, a da je subota navečer rezervirana za obitelj, ako nema državničkih obveza.

“Ne ostajemo kod kuće. Poznate su nam sve protokolarne i ostale obveze, no želimo sačuvati svoj dio slobode”, rekao je.

Čini se da to pali jer su i drugi mandat dočekali u sretnom braku.

Otkako je prva dama, Brigitte je razljutila Francuze svojim nepoštivanjem protokola, odnosno zato što se “uvijek gura” da stoji uz predsjednika, a ne iza njega, kako nalažu pravila. Osim toga, zamjerali su joj i stil odijevanja, koji je po kritičarima premladenački i neprimjeren.

(index.hr)