Manifestacija „U njemu je divan uzor“ jedanaesti put za redom oduševila Bišćane

biscani.net

Jedanaestu godinu za redom Bihać je bio domaćin jedne prelijepe manifestacije posvećene posljednjem Božijem poslaniku pod nazivom „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor.“

Velika sala kulturnog centra Bihać je u protekli petak bila premala da primi sve one koji su željeli naći svoje mjesto i prisustvovati završnoj svečanosti ove manifestacije koju institucije Islamske zajednice u Bihaću; Bihaćko muftijstvo, Medžlis Islamske zajednice Bihać i Islamskih pedagoški fakultet Bihać zajedno sa nevladinim organizacijama udruženjem „Život“, ŽEO „Iskre“ i CEI „Nahla-Bihać“ organizuju u povodu obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda, a.s.

Na samom početku prisutnima je izrazio dobrodošlicu Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, koji je sretno i ponosno konstatovao kako je ova manifestacija u mjesecu Rebi'u-l-evvelu (trećem mjesecu hidžretskog kalendara)  postala brend grada Bihaća i cijelog muftijstva i da je Bihaćko muftijstvo i ove godine dostojno, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, obilježilo mjesec rođenja Muhammeda, a.s.

U kulturno-vjerskom programu su svoje učešće uzeli tradicionalni pratioci ove manifestacije, koji kroz svoje ilahije i mile glasove bude najplemenitije osjećaje ljubavi i poštovanja prema Miljeniku, a.s. Prije svega prof. Sinanudin Bajrić, Mirsad Šehić, Bilal Ćejvanović i Emana Imširović. Također, izvanredne isječke najljepših tekstova o Muhammedu, a.s., čitao je Abdul-Aziz-ef. Nuspahić, imam džamije Fethija u Bihaću.

U sklopu ovogodišnje manifestacije organizacioni odbor je raspisao konkurs za najbolji literarni i likovni rad za učenike osnovih škola Grada Bihaća na temu „Muhammed, a.s., je moj uzor“. Značajan doprinos u afirmaciji ove ideje pružili su nastavnici vjeronauke u osnovnim školama. Proglašeni su najbolji radovi, a pobjednicima su uručene prigodne novčane nagrade i diplome. Nagrađena su prva tri mjesta iz svake kategorije, a prof. Selma Cazinkić, predsjednica komisije za odabir najboljih radova, je prezentovala prisutnim rezime izvještaja komisije i istakla značaj ovakvih konkursa za djecu u ovoj dobi, te potvrdila da je ovaj konkurs izazvao veliki interes učenika. Iz literarnog rada prvo mjesto je osvojila Amina Gorinjac, drugo Izabela Talić, a treće mjesto Ena Čelebić. Kada su u pitanju likovni radovi, prvo mjesto je pripalo Latifi Pehlić, drugo Emini Behrem, a treća nagrada je otišla u ruke Nejli Hašimbegović.

Specijalni gost ove završne svečanosti je bio prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Njegovo obraćanje je bilo toliko toplo i lijepo da su se prisutni pretvorili u uho i pomno slušali mudru besjedu cijenjenog gosta.

„Nekada se počnemo zanimati za nekog velikog čovjeka; naučnika, radnika, sportistu i vidite fenomenalne rezultate koje postižu, a onda kako dublje ulazite u njegovu biografiju počinjete uviđati i određene slabosti ili njegovu tamnu stranu. Onda se kod nas formira jedna sasvim drugačija slika nego li smo je imali na samom početku. Međutim, što više saznajemo o Božijem poslaniku sve više se oduševljavamo tom veličinom Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. Božiji poslanik Muhammed, a.s., nije imao mahane, a kamoli tamne strane.“ – istakao je u svom nadahnutom obraćanju dekan Hasanović.

Na kraju su prisutni preuzeli svoje poklone koje su pripremile vrijedne polaznice kursa Kur'ana džemata Brekovica. U odjavi programa voditelj i koordinator manifestacije Nazif-ef. Horozović je citirao nekoliko osobina Muhammeda, a.s., prije svega u ophođenju sa drugim ljudima i zaključio: „Budimo pažljivi i blagi jedni prema drugima, jer je to sunnet – tradicija Muhammeda, a.s. i put kojim trebamo koračati zarad Božijeg zadovoljstva, njegovog šefa'ata i muminske dove.“

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...