Medžlis IZ Bihać: Đačka džuma-namaz u staroj Harmanskoj džamiji

MIZ Bihać
Džuma-namaz je je jedan od posebnih obaveza za svakog muslimana koji se obavlja svakog petka u vrijeme podne namaza. S obzirom da se radi o sedmičnom obredoslovlju koje ima višestruke ciljeve koje vjernici ostvaruju dolaskom na džumu-namaz, time je njena obaveza još veća i značajnija.

Povodeći se tim razumijevanjem, Medžlis Islamske zajednice Bihać već duži niz godina organizira džumu za učenike koji nisu u mogućnosti, zbog školskih obaveza, klanjati džumu u običajenom terminu. Pored učenika i studenata, džumi mogu prisustvovati i oni koji ne spadaju u navedene kategorije, a koji nisu u mogućnosti doći na džumu u vrijeme kada stoji u vaktiji; radnici, putnici i dr.

„Naša je obaveza da nađemo alternativu našim učenicima, studentima i svima onima koji imaju veliku želju za džumom, ali im objektivne okolnosti ne dozvoljavaju da džumu klanjaju u običajenom, po vaktiji određenom, vremenu. Tako će i ostati sve dok za tim bude postojala objektivna potreba!“ – istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać Mensur ef. Ćehić.

Džuma će se klanjati svakog petka u 13:40 u staroj Harmanskoj džamiji u Bihaću.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...