Davne 1859. godine je poznati prirodoslovac Alfred Russel Wallace, istražujući dalek otok Bacan u Indoneziji, došao do zapanjujućeg otkrića; Megachile plutona, odnosno najveće pčele na svijetu, piše 24sata.

Wallace je otkrio pčelu koja je otprilike četiri puta veća od normalne, opisao ju je kao “velikog crnog kukca nalik osi, s golemom čeljusti poput jelenka”. U više od sto godina to je bio jedini zapisani susret s divovskom pčelom.

Neki su strahovali da je krčenje šuma dovelo do izumiranja te vrtste.

Godine 1981. biolog Adam Messer otkrio je nekoliko gnijezda Megachile na Bacanu i susjednim otocima, prizor toliko rijedak da su lokalni stanovnici rekli da nikada prije nisu vidjeli gnijezda. Opet, to je desetljećima bio jedini susret s vrstom

Nakon desetljeća sumnje da je izumrla, divovsku pčelu, koja je danas poznata kao ‘Wallaceova divovska pčela’, pronašli su 2019. godine na slabo istraženom indonezijskom otoku.

Nakon višednevne potrage, stručnjaci za divlje životinje pronašli su jednu živu ženku, koju su fotografirali i snimili. Pogledajte video na sljedećoj stranici.

U siječnju 2019. godine je tim krenuo Wallaceovim stopama na putovanje kroz Indoneziju u pokušaju da pronađu i fotografiraju pčelu.

– Bilo je veliko zadovoljstvo vidjeti ovog ‘letećeg buldoga’ za kojeg više nismo bili sigurni da postoji, imati pravi dokaz upravo tamo ispred nas u divljini- rekao je prirodoslovni fotograf Clay Bolt, koji je snimio prve fotografije i video vrste.

– Zapravo vidjeti koliko je ova vrsta lijepa i velika u stvarnom životu, čuti zvuk njezinih divovskih krila kako lupa dok leti pokraj moje glave, bilo je jednostavno nevjerojatno.

S procijenjenim rasponom krila od šest centimetara, Wallaceova divovska pčela najveća je pčela na svijetu.

Ženka pravi svoje gnijezdo u nasipima termita, koristeći svoju veliku čeljust za prikupljanje ljepljive smole drveća kako bi obložila gnijezdo i zaštitila ga od invazije termita.

Vrsta ovisi o nizinskoj šumi zbog smole i gnijezda termita koji žive na drveću, piše BBC.

Otkriće, na indonezijskim otocima poznatim kao Sjeverni Molučki otoci, budi nadu da se u šumama regije još uvijek nalazi jedna od najrjeđih i najtraženijih vrsta insekata na svijetu.

Član putovanja i stručnjak za pčele Eli Wyman, entomolog sa Sveučilišta Princeton, rekao je da se nada da će ponovno otkriće potaknuti istraživanje usmjereno prema dubljem razumijevanju životne povijesti pčela i informirati o svim budućim naporima da se ona zaštiti od izumiranja.

Wallaceova divovska pčela trenutno je na popisu ugrožena izumiranjem, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode. Međutim, međunarodna trgovina ovom vrstom trenutno nije ograničena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama.

Grupa za zaštitu okoliša, Global Wildlife Conservation (GWC), koja je pokrenula svjetski lov na ‘izgubljene vrste’, podržala je putovanje u potrazi za pčelom.

U siječnju iste godine je skupina objavila da je pronašla još rijetkih bolivijskih žaba koje pripadaju vrsti za koju se smatra da ima samo jednog mužjaka.

(24sata.hr)