Društvenim mrežama proširila se snimka koja je mnoge šokirala. Naime, Ken Temple je snimio neobičnu pojavu na jezeru Michigan, a mnogi su ostali zatečeni kada su shvatili o čemu se radi.

Na snimci se čini kao da dolazi ogromni tsunami ili pak nekakva nerealna lavina koja juri po vodi, no zapravo se radi o – oblacima. Riječ je o roll oblacima.

Neobična pojava

Roll oblaci ili “roll cloud” su impresivni meteorološki fenomeni koji se javljaju u atmosferi. Ovi oblaci su cilindričnog oblika, izduženi u smjeru vjetra, a često se pojavljuju u nizu koji se proteže nekoliko kilometara.

Roll oblaci obično se formiraju u okolini frontova, te u uvjetima nestabilnog vremena, kada zrak s visokom vlagom naglo izbija iznad hladnog zraka koji se nalazi ispod. Ovo uzrokuje valovito kretanje zraka, što dovodi do formiranja roll oblaka.

Lijepi su, ali…Ovi oblaci su vrlo impresivni zbog svojeg neobičnog izgleda, te su često prizor koji privlači pažnju i čuđenje. Roll oblaci se obično kreću prilično sporo i nisu opasni, no ponekad mogu dovesti do kratkotrajnih nevremena i jakih vjetrova.

Roll oblaci su također popularni među ljubiteljima fotografije, jer se mogu prilično dobro uhvatiti na kameri i stvoriti impresivne pejzaže u kombinaciji s drugim meteorološkim fenomenima, poput zalazaka sunca ili munja.(klik.hr)