Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, upriličio je radni sastanak sa koordinatoricama Odjela za brak i porodicu svih organizacionih jedinica Islamske zajednice u Muftijstvu bihaćkom. Sastanak je otvorio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić, a potom su sve koordinatorice ukratko predstavile najvažnije aktivnosti koje realizuju. Nakon toga su diskutovale o načinima unapređenja njihovog rada, a na kraju je zaključak i završno obraćanje imao muftija Kudić.

„Danas je međunarodni dan volonterizma. Nismo tempirali ovaj termin za sastanak sa koordinatoricama, ali je ovo idealna prilika da koordinatoricama Odjela za brak i porodicu čestitam i zahvalim se za neumoran rad i impozantne izvještaje koje sam u pripremi za ovaj sastanak pročitao, a putem ovih kratkih prezentacija i odslušao. Poslanici su stalno napominjali da za svoj rad ne traže nikakvu naknadu, tako i koordinatorice i njihove volonterke su do sada odradile zaista važan posao i nemoguće je to materijalno nadoknaditi. Direktna saradnja sa glavnim imamima se pokazala kao najbolja preporuka za uspješno funkcionisanje Odjela za brak i porodicu. Koristim priliku da se posebno zahvalim koordinatorici pri Oružanim snagama BiH u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, što je za mene posebno važno, jer želimo da u našim aktivnostima učešće uzmu i oni koji nisu zaposlenici ili aktivisti zajednice. Naša najvažnija zadaća jeste da kreiramo pozitivan ambijent za rad, a kada imamo takav ambijent, sigurno neće izostati ni kvalitetne aktivnosti.“ – poručio je muftija Kudić.

Muftija Kudić je čestitao mr. Šuhri Terzić, koordinatorici Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog na odličnoj koordinaciji i na priznanju koje je nedavno dobila od Muftijstva travničkog, kao što je čestitao prof. Almi Šahinović na priznanju općine Bužim.

Nakon svih prezentacija, koordinatorica Muftijstva bihaćkog mr. Šuhra Terzić je sumirala aktivnosti i pohvalila odličnu saradnju koordinatorica i predan rad, te se zahvalila muftiji Kudiću i njegovim saradnicima na podršci i stalnoj brizi o vjerskom životu na ovom području.

„Danas mi je puna duša što nakon samo nekoliko godina rada imamo jednu snažnu organizaciju oličenu u Odjelu za brak i porodicu. Vjerovatno da nemamo obavezu pisanja izvještaja ne bi bile ni svjesne šta smo sve uradile u proteklom periodu. Realizirane su radionice, edukacije iz vjerskih i drugih disciplina, tribine na aktuelne teme, cjeloživotno učenje, finansijske podrške socijalno ugroženim, porodiljama i ženama u potrebi, razna putovanja i brojne druge aktivnosti gdje učestvuje nekoliko hiljada žena sa našeg muftijstva. U Bihaću imamo najuspješnije savjetovalište na nivou cijele Islamske zajednice i ovo današnje izlaganje cijenjenog muftije o našem djelovanju nam daje dodatnu motivaciju da nastavimo raditi na promociji naših vrijednosti i naše zajednice.“ – istakla je mr. Terzić.

Muftija Kudić je ovom prilikom dodijelio zahvalnicu Muftijstva bihaćkom mr. Zineti Horozović, koordinatorici Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog za nesebičan doprinos u afirmaciji Odjela za brak i porodicu, za zalaganje na polju poučavanja Kur’ana Časnog i za organizaciju sadržaja od značaja za Islamsku zajednicu.

„Dvadeset godina mr. Horozović je radila volonterski na raznim projektima od značaja za zajednicu. Prije godinu dana je imala aktivan radni odnos u Medžlisu IZ Bihać, a od 2023. godine odlazi na drugo radno mjesto, što je bila prilika da joj se na ovakav način zahvalimo. Islamska zajednica je ponosna na ovakve vrijedne žene, a bez obzira što neće ostati u strukturama zajednice, mi ćemo i ubuduće računati na njeno iskustvo i doprinos kojeg je i do sada nesebično davala.“

Mr. Horozović je zahvalila muftiji Kudiću, koordinatorici Terzić i svim koordinatoricama na odličnoj saradnji u proteklom periodu i istakla da joj je još od medresanskih dana veliku motivaciju u njenim životnim uvjerenjima davao tadašnji profesor, a danas muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Poželjela je uspjeh svojim kolegicama i zahvalila se na pažnji i razumijevanju koju su joj ukazale.

Na kraju je muftija Kudić dodijelio prigodne poklone svim koordinatoricama u znak pažnje i zahvalnosti.