Sve više je interesa individualnih posjetilaca, ali ono što nas raduje jeste interes od strane turističkih agencija za uvrštavanje Nacionalnog parka “Una“ u njihove programe, priča Mulić

Prema broju plaćenih ulaznica, Nacionalni park “Una” je u 2015. godini posjetilo više od 50 hiljada kako domaćih tako i stranih turista, što tu godinu čini najuspješnijom do sada. Ovaj najmlađi nacionalni park u Evropi koji operativno djeluje pet godina sa tri rijeke, prelijepim vodopadima, visokim kanjonima, šumskim bogatstvima, srednjovjekovnim kulama, mogućnostima za brojne sportske i rekreativne aktivnosti, iz godine u godinu bilježi vidljive rezultate.

Izgradnja puta

Amarildo Mulić, direktor NP “Una“, očekuje da će ova godina, ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale, biti i bolja od prethodne. Međutim, kako kaže Mulić, za 2016. godinu značajnih projekata nije bilo. Prioritetni projekti u području Nacionalnog parka vezani su za izgradnju puta u pojedinim zonama kao što je Štrbački buk – Lohovo, jer tu su brojni putevi koje bi trebalo modernizirati i asfaltirati. Drugi projekat vezan je za cestovno spajanje Kulen Vakufa sa Martin Brodom.

-Nažalost, nije došlo do realizacije ovih projekata. Tu treba da se uključi i mjesna zajednica i da u skladu sa mogućnostima radi na rješavanju ovih problema. Kad bi uspjeli realizovati ove projekte imali bismo poboljšane uslove za kvalitetniji pristup i rad na terenu sa posjetiocima – govori nam Mulić.

Ipak, ističe da su optimisti s obzirom na to da u skladu sa kapacitetima i mogućnostima rade na ciljanim turističkim tržištima kako u regionu tako i u Evropi i u svijetu.

-Radimo promociju Nacionalnog parka, odnosno ponude ovog dijela BiH. Sve više je interesa individualnih posjetilaca, ali ono što nas raduje jeste interes turističkih agencija za uvrštavanje Nacionalnog parka “Una“ u njihove programe – priča Mulić.

Ljetna sezona

Mulić navodi da područje Nacionalnog parka obiluje bogatim nasljeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, ostacima srednjovjekovnih tvrđava i sakralnim objektima različitih vjera i kultura. Štrbački buk, najveći vodopad na rijeci Uni i najveća prirodna atrakcija u BiH je vodopad impresivne ljepote i snage vode koja se obrušava preko većih ili manjih sedrenih barijera. Kako se bliži ljetna sezona, tako se i radnici ovog parka intenzivnije pripremaju kako bi bili spremni ugostiti što veći broj turista.

-Za predstojeću ljetnu sezonu pripremili smo brojne aktivnosti kako bi privukli što više posjetioca. Kajak i rafting su jedan od najboljih i najatraktivnijih sadržaja. Tu je i sportski ribolov, ronjenje, posjete prirodnim ljepotama, a naši posjetioci će moći uživati i u više od 200 kilometara uređenih pješačkih i planinarskih staza u području parka, gdje mogu vidjeti brojne rijetke i endemične vrste biljaka – govori Mulić.

Jedini nacionalni park u FBiH

Osim saradnje s NP “Plitvička jezera”, rukovodioci NP “Una” uspostavili su i veoma dobru saradnju s drugim parkovima, a u posljednje vrijeme je sve izraženija saradnja sa NP “Krka”.

-Na području BiH danas se nalaze svega tri nacionalna parka, od toga dva, NP “Sutjeska” i NP “Kozara”, na prostoru RS-a, dok je NP “Una” jedini nacionalni park uspostavljen na teritoriji FBiH. Imamo jako dobru saradnju sa ova dva nacionalna parka, posebno sa NP “Kozara“ koji nam je teritorijalno bliži, ali jako dobro sarađujemo i sa parkovima prirode “Hutovo blato” i “Blidinje”- objašnjava direktor NP „Una“.

Dobitnici evropskog certifikata

Od osnivanja Javno preduzeće NP “Una“ iz godine u godinu bilježi izvanredne rezultate.

-Nacionalni park “Una” prvo je zaštićeno područje u BiH koje je dobitnik evropskog certifikata za održivi turizam. Nadam se da će u narednom periodu, prije svega, Vlada Federacije kao naš osnivač, ali i svi drugi bitni sudionici koji učestvuju u razvoju NP “Una“, prepoznati naše tendencije i viziju razvoja ovog zaštićenog područja i dati svoj doprinos, kako bismo uspjeli stvoriti što povoljniji ambijent – zaključuje Mulić.

/faktor.ba