U Konjicu je proteklog vikenda održan Festival ženske košarke za 2012. godište i mlađe djevojčice u sklopu Ženske omladinske lige BiH. Zapažen nastup su imale i najmlađe sanske košarkašice. Nastupilo je čak peko 300 djevojčica iz 14 klubova iz cijele Bosne i Hercegovine tako da su navijači imali priliku uživati u velikom broju utakmica i odličnoj igri najmlađih košarkašica, a nije nedostajalo ni druženja, zabave i novih poznastava što je i jedan od ciljeva ovog projekta.

Pored domaćeg kluba Konjica i mini – basket selekcije ŽKK „Sana“ iz Sanskog Mosta“ još su se takmičili klubovi Zenica, ABC Tuzla, Real Banja Luka, Iskra Bugojno, Turbina Jablanica, Start – Z Tuzla, Vlasenica, Čelik Zenica, G – Star Gračanica, SEC Basket Tešanj, Berkovići i Bersellum Turbe Travnik. Treba istaći da su sve djevojčice dobile zlatne medalje za učešće u ovom projektu i kako je naglašeno sve su pobjednice. Na ovom velikom sportskom događaju najmlađe sanske košarkašice su odigrale dvije utakmice i postigle polovičan uspjeh.
U prvoj utakmici su poražene od ekipe „Start -z , dok su bile bolje protiv svojih vrnjakinja iz Zenice.

TrenerŽKK „Sana“, Emir Lasić, kaže da je zadovoljan nastupom svojih malih pulenki kako u Konjicu, tako i tokom cijele sezone. „Sve djevojčice su dobile priliku za igru u obje utakmice gdje se rezultat ne evidentira kao u starijim kategorijama. Naše mlade nade su prezentirale svoj talenat i pokazale visok nivo sportske kulture.

Cilj je da djevojčice od malih nogu nauče pravila, da osjete takmičarski duh, da se druže i stiču nova prijateljstva i s toga rezultati, barem za sada, nisu bitni“, kaže Lasić. Najmlađe sanske košarkašice idu na zasluženi odmor do početka septembra kada ponovo počinju sa redovnim treninzima i takmičenjima u Omladinskim ligama BiH i USK.

Izvor: SANA