Nakon najgoreg, najbolji komesar

oslobođenje

Krajem ove sedmice Sud BiH je donio prvostepenu presudu od dvije i po godine zatvora sutkinji Azri Miletić zbog uzimanja mita od grupe osumnjičene za organizirani kriminal s ciljem uticanja na ishod suđenja. Bivšeg komesara policije Unsko-sanskog kantona Ramu Brkića, koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, još ne mogu da nađu.

Kaznio brata

Podsjećamo, bivši policijski komesar koji je uzimao novac od dilera droge pobjegao je iz zemlje pod nerazjašnjenim okolnostima. Dileri i Brkić uhapšeni su u januaru 2014. u akciji Kastel kada je pored narko-mreže bio obezglavljen i MUPUSK.

Ali, nepune četiri godine od tog događaja, novi policijski komesar USK-a Mujo Koričić uspio je da popravi stanje u policiji do te mjere da su postali najefikasniji i najprofesionalniji u državi.

Koričiću koji je u vrijeme komesara Brkića bio sputavan i degradiran, a koji je nakon toga pokazao kako se gradi policija, federalni MUP nedavno je dodijelio Zlatnu policijsku značku, najveće priznanje za zasluge jednom policajcu.

– U to vrijeme nakon hapšenja Brkića svi su se pobojali i odmaknuli su se od policije Unsko-sanskog kantona, plašeći se za sebe jer su u prvo vrijeme hapšeni i političari i ispitivani o njihovoj vezi sa Brkićem. To nam je dalo vremena i prostora da bez ikakvih uticaja postavimo čvrste temelje za profesionalno djelovanje policije. Zakon se mora jednako primjenjivati prema svima, ne smije biti izuzetaka, ako do njih dođe, onda se gubi kredibilitet, slabi vaša funkcija. Mislim da smo uspjeli dovesti stanje u MUP-u na takav nivo da ga ništa više ne može poremetiti, iznio je svoje mišljenje komesar Koričić na nedavnom prijemu nagrađenih policajaca kod gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Unsko-sanski kanton prednjači po stanju sigurnosti, maloljetnička delinkvencija je smanjena za 64 posto, a kriminalitet za 24 posto. Sva teška krivična djela u datom periodu su rasvijetljena, kao što je to i u slučaju ubijene bihaćke advokatice Jasmine Koričić, inače bliske rodbine komesara Muje Koričića.

A pored komesara u MUP-u USK-a Zlatnu policijsku značku dobila je inspektorica Dijana Brkić zato što je završila najveći broj predmeta u Federaciji. Također, starijem policajcu MUP-a USK-a Elviru Piraliću dodijeljena je Srebrena policijska značka za izuzetnu posvećenost poslu. Naime, Piralić je poznat po tome što je i rođenog brata isključio iz saobraćaja.

Bez oklijevanja

“Samo jednom mi se desilo da sam progledao kroz prste jednom svom dobrom prijatelju koji je isti dan stradao u saobraćajnoj nesreći. Od tada sam shvatio da je ono što mi radimo zbog dobrobiti građana i više nikada nisam oklijevao”, kazao nam je Piralić.

Sa ovakvim policajcima i policajkama MUPUSK može da se nada još boljem stanju sigurnosti.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...