Nejasno ko će isplatiti 2,50 KM za otkup malina koje je obećala Vlada USK

cazin.net

Jučer je, na inicijativu Općinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača jagodičastog voća i povrća, u Cazinu održan sastanak između proizvođača i otkupljivača maline te Službe za poljoprivredu Grada Cazina.

Cilj sastanka bio je ustanoviti stvarnu cijenu maline. Dok jedni obećavaju otkupnu cijenu od 2,50 KM, drugi su jasni da cijena neće moći biti veća od 1,50 KM.

Na sastanak su pozvani svi otkupljivači. Iako je većina potvrdila svoj dolazak, na sastanku se pojavio samo Nermin Bašić iz preduzeća Bašo d.o.o. Velika Kladuša, koje se bavi proizvodnjom i otkupom poljoprivrednih proizvoda, dok direktor firme „Vrganj Promet“, Amir Makić, iz opravdanih razloga, nije bio prisutan.

– Sa troškovima hladnjače koje imam, ja ću se sa cijenom otkupa od maksimalno 1,50 KM uklopiti u prodaju na 1,60 eura koliko mi se trenutno nudi i koliko dobijam za malinu Roland 95 na evropskom tržištu. Dakle, u Njemačkoj, Austriji, Holandiji i drugim zemljama EU cijene su od 1,50 do 1,70 eura. Moguće je da neki od otkupljivača iz BiH, na osnovu dugogodišnje saradnje sa nekim firmama dobija i koji cent više, ali ja govorim u svoje ime. Tržište je totalno nejasno i vidjet ćemo kako će se u narednom periodu stvari razvijati, ističe Bašić.

Nakon jučerašnjeg održanog sastanka situacija nije ništa jasnija. Niko ne zna odgovoriti na pitanje ko će isplatiti cijenu od 2,50 KM koje je obećala Vlada USK-a.

– Nažalost, nismo došli do nekog podatka. Proizvođači jasno ističu da cijena ne može biti veća od 1,50 KM na osnovu onih koje trenutno vladaju na tržištu Evropske unije. I dalje nije precizirana tačna cijena otkupa maline, iako su Vlada i premijer USK-a obećali da će osigurati garantovanu otkupnu cijenu od 2,50 KM. Premijer je iznio gotov prijedlog da minimalna otkupna cijena mora biti 2,50 KM. Ostaje nejasno ko će isplatiti tu cijenu, istakao je Irfan Hadžić, član Upravnog odbora Općinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača jagodičastog voća i povrća.

S tim se slaže i Zuhad Porčić, šef Službe za poljoprivredu Grada Cazina:

– Nakon ovog sastanka između proizvođača i otkupljivača maline mogli smo vidjeti i čuti da su proizvođači maline i dalje nezadovoljni cijenom maline jer istim je premijer Rošić prije nekoliko dana obećao najnižu otkupnu cijenu maline od 2,50 KM, a otkupljivači i dalje otkupljuju malinu po cijeni od 1,30- 1,50 KM, što dovodi do pitanja ko će proizvođačima maline refundirati tu razliku od 1,00-1,20 KM po kg. Apsurd je da premijer Rošić planira ukinuti poticajna sredstva od 0,40 KM/kg za proizvođače malina u ovoj teškoj godini za malinare kad im je najpotrebnija podrška kako bi održali pomenutu proizvodnju. Umjesto da Vlada poveća poticajna sredstva za proizvođače maline, oni ih ukidaju.
Poljoprivrednici i otkupljivači tvrde da ne znaju kako se došlo do garantovane cijene od 2,50 KM, s obzirom na to da se, prema njihovim riječima, ni sa proizvođačima ni sa hladnjačarima nije vodio nikakav razgovor.

– Žalosno je da je cijena maline 1,5 KM i da navodno ne može biti viša. Svakog proizvođača oko 2 KM košta da proizvede malinu, tako da nas u tim relacijama nema nigdje. Čak i ispod 3 KM, mi smo i dalje u gubitku. Federalno ministarstvo i ministar Dedić su već uspjeli da ugase proizvodnju kornišona, jagode, a čini se da će ugasiti i malinarstvo. S druge strane, potiče se razvoj svinjogojstva. Malinarstvo će, po mojoj procjeni, nestati i uskoro se u potpunosti ugasiti. Naše vlasti nemaju nikakve strategije, jer se o ovim problemima davno trebalo voditi računa, ističe Hakija Dervišević, iz Udruženja jagodičastog i bobičastog voća “Cazinska malina”.

Udruženje će tražiti od premijera da objasni na koji način i kada će se vršiti isplata maline s tim da su malinari jedinstveni u tome da minimalna otkupna cijena maline mora biti 2,5 KM, koja im je i obećana od strane Vlade USK-a.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...