U međuvremenu je stigao i ispuniti svoj san.

Paul Alexander iz američkog grada Dallasa davne 1952. godine je obolio od poliovirusa, zarazne infekcije koja je uzrokovala dječju paralizu. Imao je svega šest godina, a Paul je tada jedva izvukao živu glavu.

Ipak, liječnici su ga spasili tako da su ga stavili u zakovana željezna pluća, odnosno mehanički respirator koji zatvara cijelu osobu (osim glave) te mijenja tlak zraka kako bi stimulirao disanje.

Ispunio je svoj san

Iako su se liječnici začudili kako je uopće živ, Paul je i dan danas s nama, čak 70 godina kasnije. No, da stvar bude bolja, Paul je u međuvremenu ispunio svoj san i postao odvjetnik. Danas, sa 76 godina na leđima, Guinnessova knjiga rekorda ga drži kao čovjek koji je proveo najduže vrijeme u željeznim plućima, te se smatra da na svijetu postoji još samo jedna osoba koja živi unutar takvog respiratora.

Uz pomoć fizioterapeuta, Paul je naučio disati “kao žaba”, odnosno mišićima grla je gurao zrak u pluća te je zbog toga mogao na neko vrijeme napustiti željezna pluća. U travnju 2020. godine je objavio svoje memoare.(klik.hr)