Tako su za izgradnju Aerodroma Golubić dodijeljena četiri, a za elekrifikaciju Unske pruge 2,3 miliona maraka. Uz to, značajna sredstva očekuju se u ovoj godini od usvojenog Zakona o akcizama, čime bi se radilo na poboljšanju putne infrastrukture, a sve u cilju razvoja privrede i turizma, kao jedne od značajnih grana za ovaj kraj.

Sredstvima od usvojenog Zakona o akcizama finansiraće se program „Modernizacija magistralnih cesta Federacije Bosne i Hercegovine“, u vrijednosti od 170 miliona eura, kazao je federalni premijer Fadil Novalić za vrijeme nedavne posjete Unsko-sanskom kantonu, krajem prošle godine. Po njegovim riječima, najveći udio u tom programu, sa 18,7 posto, odnosno oko 30 miliona eura imaće upravo Unsko-sanski kanton. Na naše pitanje kada se mogu očekivati radovi na putnoj infrastrukturi, premijer Novalić nije mogao precizno odgovoriti. Kazao je da prvo treba sačekati da akcize postanu operativne, te da se radi o vrlo opširnom programu modernizacije cesta.

U prilog njegovoj tvrdnji, ide i činjenica da su značajna sredstva iz federalnog budžeta prošle godine osigurana i za elektrifikaciju Unske pruge, što će doprinijeti boljoj povezanosti ovog kraja sa bh. glavnim gradom. To će pored građana, zasigurno obradovati i ovdašnje proizvođače, koji to željno očekuju zbog jeftinijeg transporta, a time i ostvarivanja boljeg profita i većih poslovnih prilika za plasiranje svojih proizvoda na ino-tržišta.

Kako je kazao premijer Novalić, teško komuniciramo između centralne Bosne i Bihaća, talgo vozom došli bi i ostali ovdje, budući da taj voz ide do Banja Luke, održiv je, ekonomski isplativ, nema problema sa ekonomijom da dođe do ovog kraja i ostane tu. Nećemo više dovesti voz pred izbore i onda ga više ne voziti. Ovaj će ostati.