Novi koncept: Gradonačelnik Bihaća angažovao saradnike na volonterskom osnovu

abc.ba
Od kako je stupio na funkciju, svi potezi gradonačelnika Grada Bihaća Šuhreta Fazlića pod velikim su povećalom. Često se čini da i oni potezi koji su kod njegovih prethodnika prolazili neopaženo, u slučaju novog gradonačelnika izazivaju oštre reakcije. Da li je u pitanju jače opoziciono djelovanje nego ranije ili je gradonačelnik Fazlić odmah u startu sam postavio visoke kriterije kojih će se morati pridržavati, u ovom trenutku nije toliko bitno.

Stabilizacija budžeta, borba protiv korupcije i transparentan rad

Za građane, bar one dobronamjerne, za sada je najvažnija Fazlićeva stroga opredijeljenost da stabilizira prilike u Gradu Bihaću, posebno kada je budžet u pitanju, te  nametne standarde domaćinskog odnosa prema javnim sredstvima. Pokazao je i volju za beskompromisnu borbu protiv korupcije podnoseći krivične prijave za sve nepravilnosti na koje je naišao u svom dosadašnjem radu, te želju za maksimalno transparentan rad.

Odmah nakon stupanja na dužnost gradonačelnik Fazlić je smanjio vlastitu platu, a stranka kojoj pripada (GS) odrekla se svojih prihoda iz budžeta u korist javnih kuhinja, zatim je uslijedilo smanjenje plata uposlenicima Gradskog organa uprave te isti zahtjevi prema javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Bihać uz zahtjeve za racionalizaciju troškova i povećanje prihoda.

Ovih dana u javnosti se pojavila informacija da je Šuhret Fazlić imenovao dva nova savjetnika. Ukoliko bi se takva informacija pokazala tačnom Fazlić bi prekršio jedno od svojih obećanja, da neće imati više od jednog savjetnika, iako je praksa njegovih prethodnika bila da ih imaju po nekoliko. Njegov prethodnik Emdžad Galijašević u jednom periodu svog mandata imenovao je čak sedam savjetnika.
Novi koncept: Angažman putem volonterskog ugovora

Međutim, kako smo uspjeli saznati iz Gradske uprave, Fazlić nije imenovao nove savjetnike već je angažovao dva nova saradnika putem volonterskog ugovora, što predstavlja jedan potpuno drugačiji koncept koji do sada nije primjenjivan na ovim prostorima.

– Nakon stupanja gospodina Šuhreta Fazlića na dužnost gradonačelnika, mnogi cijenjeni stručnjaci i akademski građani uputili su pisma podrške gradonačelniku podržavajući novi politički kurs kojim želi Grad Bihać izvući iz dubioze u kojoj se našao, te su mu pri tome svoja znanja i kompetencije stavili na raspolaganje. Zaista raduje činjenica da u ovom gradu još uvijek postoje ljudi koji su voljni svoje napore, vrijeme i znanje uložiti za dobrobit društvene zajednice bez ikakve materijalne i finacijske koristi, rekli su nam iz Kabineta gradonačelnika.

Potpisanim volonterskim ugovorima definirana je saradnja sa nekima od njih na određen broj sati mjesečno, odnosno sa Irfanom Hošićem kao predstavnikom Gradonačelnika za pitanja kulture, te Hasanom Hromadžićem kao predstavnikom za pitanja sporta, a radi se o neovisnim, nestranačkim osobama, dokazanim stručnjacima sa dugogodišnjim iskustvom iz datih oblasti. Da li je ovakav koncept dobar i funkcionalan pokazat će se vremenom, ali ovakva praksa ukazuje na novu političku kulturu sa tendencijom da se na određenim pozicijama imenuju stručni i nezavisni pojedinci koji su od stvarne koristi za Grad, a koji sa druge strane imaju iskrenu volju i želju da pomognu takvoj otvorenoj politici.
Hasan Hromadžić i Irfan Hošić novi saradnici iz oblasti sporta i kulture

Hasan Hromadžić je rođeni Bišćanin koji je završio Pedagošku akademiju u Sarajevu, svima dobro poznati sportski radnik sa preko 40 godina iskustva koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri obavljao mnogobrojne funkcije u oblasti sporta poput sekretara SIZ-a za fizičku kulturu, predsjednika Izvršnog odbora SOFK-a Bihać, direktora RO za sport, odmor i rekreaciju, delegata savezne nogometne lige bivše države, zatim direktora NK „Jedinstvo“ Bihać, člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza FBiH, predsjednika Nogometnog saveza USK-a, sekretara Sportskog saveza USK-a, te člana Vijeća za sport BiH. Društveno-politička zajednica i sportske institucije su prepoznavale njegov rad tokom karijere, te je od 1972. godine do danas nagrađivan mnogim sportskim nagradama poput nagrade za najboljeg sportskog radnika, zlatne plakete NK „Jedinstvo, zaltne plakete NS USK-a, priznanje Olimpijskog odbora Hrvatske, za životno djelo u oblasti sporta grada Bihaća i USK-a.

Irfan Hošić je također rođeni Bišćanin, doktorirao je na odsjeku za Historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Hošić se profilirao kao kulturni radnik sa istaknutim rezultatima ne samo lokalno već i mnogo šire. Međunarodna umreženost, stručnost, nezavisnost i kritičnost neke su odlika njegovog prethodnog rada. Autor je brojnih izložbi koje su realizirane u Gradskoj galeriji u Bihaću, Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Collegium Artisticum u Sarajevu ali i na Venecijanskom bijenalu kada je kurirao bosanskohercegovački paviljon na ovoj svjetskoj umjetničkoj smotri. Dobitnik je novinarske nagrade koju dodjeljuje BIRN. Bio je predavač na Stamps School of Art and Design na University of Michigan, SAD. Dobitnik je stipendije Basileus za postdoktorski istraživački boravak na Univerzitetu u Gentu, Belgija. Docent je na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...