Poznati bihaćki fotograf, začetnika moderne fotografije na ovim prostorima i jedan od najiskusnijih fotografa na USK.

Toromanović je, kako saznajemo, neko ko rijetko prihvata biti član komisija stručnog žirija na fotografskim takmičenjima. Zašto je odlučio biti dio projekta “Čarobna Krajina”, projekta zastupnice u Skupštini USK, Ilde Alibegović, objasnio je kroz kritički osvrt na svom FB profilu kojega prenosimo u cijelosti:

“Kratki osvrt na završeni foto i literarni konkurs “Čarobna Krajina”, iz ličnog ugla.

Hvale vrijedna inicijativa pokrenuta od strane koga drugog, nego naše vrijedne i neumorne Ilda Alibegović, bihaćkog Don Kihota, vječitog borca za kulturu i mijenjanje društvene svijesti mladih ljudi, a uz svesrdnu podršku Vlade USK, na čelu sa premijerom Ružnićem i Centrom za kulturu i turizam Cazin.

Iako većinu poziva u foto žirije i komisije generalno ne prihvatam, ne iz pretencioznosti ili nezainteresiranosti, već isključivo zbog prezauzetosti drugim poslovima u vrijeme organizacije ovakvih manifestacija i konkursa, poziv da budem predsjednik foto žirija u ovom slučaju sam rado prihvatio, jer je u pitanju nešto što do sada nije organizirano na ovim prostorima, a tim više što su uz mene u žiriju bile i moje drage kolege Sulejman Muratović i Samir Sinanović, fantastični fotografi, stručnjaci i ljudi od morala, koje izuzetno cijenim.

Od samog početka je sve bilo organizirano u profesionalnom i transparentnom tonu, tako da je bilo i za očekivati odziv i radove na nivou prezentiranih uslova.

Napomenuo bih da sam nakon objavljenih rezultata dobio nekolicinu poruka sa pitanjima tipa otkud da taj i taj osvoji prvo, drugo ili treće mjesto, zašto rad toga i toga nije zauzeo bolje mjesto itd.

Zato jer je jednoglasno odlučeno da su ova tri rada bolji od ostalih, u jednu ruku primus inter pares u odnosu na ostale radove te su se samim time i izdvojili i zaslužili da budu nagrađeni.

Na kraju, moramo imati na umu da je Krajina toliko marginalizirana od strane političkog Sarajeva, da nam ostaje jedino da se sami kroz umjetnost i kulturu borimo da je postavimo na pijedestal turističke ponude BiH, gdje i pripada, a bolji način promocije od ovoga ne postoji.

Ildi i organizacionom odboru još jednom čestitke, nadam se da će ovo sve prerasti u jednu tradicionalnu i internacionalnu priču, puno ozbiljnijeg tona, sa pravilima i kategorijama koje će svima omogućiti da iskažu svoj maksimum u umjetničkom izričaju te da svu priču dignemo na mnogo viši nivo.

Pišem ovako kasno jer jedino tad uhvatim vremena :).
Love & peace”