Danas u amfiteatru Muftijstva bihaćkog sa početkom u 19h biće upriličeno obilježavanje u znak sjećanja na sve žrtve Prijedora i Sanske doline.

Mreža mladih i Odjel za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog će obilježiti Dan bijelih traka, a u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab opštine Prijedor izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Tokom večerašnjeg obilježavanje “Dana bijelih traka” organizator će upriličiti i prikazivanje fragmenta iz dokumentarnog filma Avde Huseinovića „Prijedorska polja smrti“, a potom će Šefik Velić, žrtva genocida i ratnog zločina, ispričati svoja iskustva i zapažanja.

Obzirom da je program namijenjen široj publici i da je povod ovog događaja posebno važana, organizatori očekuju veliki odziv i posjećenost ovom događaju.

Izvor: Biscani.net/Muftijstvo bihaćko