U organizaciji braniteljskih udruženja HVO Bihać USK-a i pod pokroviteljstvom bihaćkog gradonačelnika Emdžada Galijaševića, danas je u Bihaću polaganjem cvijeća na katoličkom groblju Žegar , mezarju Humci ,svetom misom za poginule i svečanom akademijom obilježena 24.godišnjica formiranja HVO Regije Bihać. Svečana akademija održana je u sali Kulturnog centra Bihać, a u prisustvu brojnih zvanica iz grada Bihaća, USK-a BiH i susjedne Hrvatske, evociran je ratni put HVO Regije Bihać , koji je , kako je danas istaknuto, zajedno sa 5.korpusom Armije R BiH i policijom, odbranio grad Bihać i državu BiH.

„Ovo je još jedan od značajnih datuma u historiji našeg grada jer obilježavamo datume koji se odnose na odbrambeno-oslobodilački rat i borbu za slobodu.Mi smo kao grad Bihać pravi primjer kako treba graditi F BiH i državu BiH i to je naša snaga i naš garant da ćemo i u narednom periodu samo zajedništvom graditi suživot i boriti se za bolji život svih građana „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Čestitajući svim pripadnicima HVO Regije Bihać 24.godišnjicu HVO Regije Bihać, Franjo Jurić, Mladen Šantić i Franjo Grgić, u ime stranaka HNS-a i braniteljskih udruženja HVO , istakli su da je HVO Bihaća dao nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju grada Bihaća što će, ističu, ostati upisano u historiju grada Bihaća kao herojska i časna borba Bišćana za slobodu svoga grada i države BiH.

Pripadnici HVO Regije Bihać branili su crtu bojišnice u duljini od 42 kilometra (od aerodroma Željava, Plješivičkog platoa, do Skočaja, Dobrenice i Lohovskih brda). U sastavu HVO se nalazilo pet pješačkih satnija, jedna od njih je bila na prostoru Velike Kladuše. Tokom rata HVO Regije Bihać je izgubio 72 branitelja, tri se vode nestalim, a oko 280 je što teže što lakše ranjenih.
Današnjem obilježavanju 24.godišnjice HVO Regije Bihać prisustvovali su predstavnici Oružanih snaga BiH,Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH, HDZ 1990, izaslanici predsjednika F BiH i člana Predsjedništva BiH, braniteljske udruge iz Karlovca i Zagreba, te predstavnici grada Slunja.