U organizaciji UABNOR-a Bihać upriličena je svečanost polaganja cvijeća povodom 75 godina od zasjedanja Prvog kongresa Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije (USAOJ-a) koji je održan 1942. godine u Bihaću, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prije mjesec dana smo obilježili i godišnjicu oslobađanja Bihaća, a zatim i prvo zasjedanje AVNOJ-a. Dakle, trudimo se da obilježimo svaki značajan datum iz vremena antifašizma kako bi javnosti skrenuli pažnju na poruku koju su antifašisti sa sobom pronosili, a ona je jako važna i danas”, kaže Osman Handukić, predsjednik UABNOR-a Bihać.

Svečanost obilježavanja godišnjice zasjedanja USAOJ-a održana je na partizanskom spomen-obilježju gdje se nalazi 868 spomen-ploča s imenima palih boraca koji su dali život za oslobađanje Bihaća.

Kako je istakao Muhidin Ćoralić, predsjednik SABNOR-a Unsko-sanskog kantona, žalosno je što na današnjem skupu nije bilo više mladih i što nije bio veći odaziv građana Bihaća za čiju noviju historiju je ovaj datum vrlo značajan.

“Upravo ovdje malo iznad nas na ovom uzvišenju Josip Broz Tito je izvršio postrojavanje Bihaćkog bataljona kojeg su uglavnom sačinjavali mladi ljudi, a poslije toga je Tito posjetio Cazin gdje se susreo s Nurijom Pozdercom i tamo se po prvi put predstavio Krajišnicima kao predstavnik Narodnooslobodilačkog pokreta za borbu protiv antifašizma. Historija nas uči da oni koji se ne prisjećaju prošlosti i ne budu je čuvali, nemaju ni sadašnjost, a pogotovo nemaju ni budućnost”, istakao je Ćoralić.

Među prisutnima je bio i Duško Pepić (91) pripadnik tadašnje partizanske omladinske čete, koji se tom prilikom prisjetio hrabre borbe bihaćke omladine koji su položili živote da bi njihov grad dobio slobodu.

“Ovi spomenici nas upućuju na život koji je stvaran sa smrću, jer njihova smrt je značila naš život. Zbog toga smo dužni da im se poklonimo i da ih se sjećamo, jer onaj narod koji ne čuva svoju prošlost mora propasti. Baš kako je Andrić jedne prilike rekao ‘ono što nije zabilježeno, kao da nije ni postojalo’. Zato nas ovakve svečanosti obavezuju na to”, kazao je Pepić.