Obilježena 76. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Biscani.net
U organizaciji savjeta mjesnih zajednica Orašac i Kulen Vakuf na mostu Buk danas je u prisustvu učenika OŠ Kulen Vakuf i Orašac, te predstavnika Gradske uprave Bihać i Vlade USK-a obilježena 76.godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline.

Današnjim okupljanjem, historijskim satom i učenjem Jasina predstavnici lokalne i kantonalne vlasti zajedno sa mještanima Kulen Vakufa i Orašca evocirali su uspomene na preko 2.000 Bošnjaka koji su u periodu od 4.do7. septembra 1941.godine na najbrutalniji način ubijeni od strane tzv. ustanika iz okolnih naselja koja gravitiraju Kulen Vakufu i Orašcu.

Ističući da je stotine nevinih života ugašeno na svirep i mučki način, a zločinci isti opisali kao oslobađanje, Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a zapitao se danas jesmo li dovoljno govorili o tome u periodu iza Drugog svjetskog rata?

„Jesu li nas u školama učili koliko je nevinih mještana Ljutočke doline ubijeno u tim krvavim četničkim pohodima. Mislim da nisu. I onda nam je početak devedesetih donio isti užas. Svi mi pamtimo dane kad su Orašac i Kulen Vakuf ponovo proživjeli genocide i naša obaveza je da se historija uči, da se pamti i da se ovakvi i slični zločini nikada ne ponove”- istakao je ministar Malkoč.

Zahvalivši se Ibrahimu Begiću, predsjedniku MZ Orašac na kontinuiranom obilježavanju ovog datuma iz naše prošlosti, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća naglasio je značaj dokumentovanja i pisanja knjiga o zločinima nad Bošnjacima, a pogotovo dokumentovanje i objavljivanje koje su proveli dr. Mujo Begić i dr. Mujo Demirović o zločinima u II.Svjetskom ratu.

“ I dio moje uže porodice sa majčine strane stradao je 1941. godine i tu sam da odam počast svim nevino ubijenim žrtvama. Nažalost dođu ta vremena kada se ubijaju nevina djeca,žene i starci, ali istovremeno se u tim i takvim vremenima istaknu i ljudi koji svojom borbom učine sve da se takvi zločini više nikada ne ponove”- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Prezentirajući u okviru historijskog sata rezultate istraživanja do kojih je došao istražujući zločine iz 1941.godine, dr. Mujo Begić kazao je da su zločini srpskih “ustanika“ i način na koji su Bošnjaci ubijani 1941.godine sistemski zataškavani i nikada nisu u potpunosti sagledani njhov obim i veličina zločina.

„Više od 50 posto tadašnjeg civilnog stanovništva Ljutočke doline je ubijeno tih dana i to na način koji nije zabilježen do tada, sa masovnim ubistvima,streljanjim, silovanjima i raseljavanje preživjelog stanovništva. Nažalost, o svim tim zločinima danas svjedoči samo ova spomen ploča i mi moramo promijeniti naš pristup prema historiji i onim događajima koji su na jedan tragičan način obilježili jedan dio historije Bošnjaka ovog kraja. Samo tako možemo imati sigurnost da se novi zločini poput onih iz 1941 i 1992. godine ne ponove„- kazao je dr. Begić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...