Ipak, Paser je pod pritiskom javnosti završio na sudu i nekoliko mjeseci kasnije objavljena je odluka.

Češki tajkun je u dva navrata vozio autoputem u Njemačkoj preko 400 kilometara na sat.

Za drugi slučaj je izveden pred sud i oslobođen krivice.

Vlasnik “Bugatija” je u svom drugom pokušaju rušenja brzinskog rekorda na javnoj saobraćajnici natjerao svoj automobil sve do 417 km/h.

Ponosni vlasnik “čirona”, češki tajkun Radim Paser, cijeli događaj je snimio i objavio na društvenim mrežama, a onda su stigle osude sa svih strana.

Paser se tada branio kako je sigurnost bila prioritet pa je tako izabrao ravnu dionicu s tri trake, a vozio je rano ujutro kad je saobraćaj najslabiji.

Također, automobil je prije toga bio na preventivnom servisu. Naglasio je kako svojom vožnjom nije prekršio nijedan zakon.

Ipak, Paser je pod pritiskom javnosti završio na sudu i nekoliko mjeseci kasnije objavljena je odluka. Sud u Stendalu je prihvatio Paserove argumente i oslobodio ga krivice. Sud smatra kako nije nikoga ugrozio i da nije prekršio zakon.

U obrazloženju presude sud naglašava kako su uslovi za vožnju bili vrlo dobri, na snimcima nije bilo drugih vozila i njegovo vozilo je dizajnirano za vožnju veoma velikim brzinama.

Paseru, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 300 miliona dolara, prijetila je novčana kazna, ali i kazna zatvora do dvije godine.(avaz.ba)