Obustava polaganja vozačkih ispita u USK

cazin.net

Dana 31.07.2017. godine održan je sastanak Pregovaračkog tima komisije za polaganje vozačkih ispita USK, vezano za isplatu svih zaostalih dugovanja prema komisiji za polaganje vozačkih ispita u periodu 01.09.2015. do 30.06.2017. godine gdje je donešen zaključak o OBUSTAVI POLAGANJA VOZAČKIH ISPITA U USK.

Ovim putem ističemo da nije ispoštovan dogovor Vlade USK u vezi plana izmirenja zaostalih naknada, a kojeg smo na održanom sastanku 11.07.2017. godine zajednički prihvatili. Od dogovorenog uplaćene su samo tri od dogovorenih sedam naknada, te nastavak uplaćivanja mjesečno po dvije naknade. Premijer Vlade USK je čvrsto obećao da će se lično angažovati da do ovakvih istupa u budućnosti ne dolazi, te odmah naložio ministarstvu finansija USK za realizaciju dogovorenog.

Komisija je poštivajuči dogovor odmah po uplati prve tranše održala ispite dana 15.07.2017. godine sa uvjerenjem da će najkasnije do narednog ispitnog roka (29.07.2017.) biti isplaćena i druga dogovorena tranša od 4 naknade ali se to nije dogodilo i time obustavljen proces polaganja vozačkih ispita.

Nažalost, nakon svih upozorenja i molbi prisiljeni smo na ovakav korak jer ne vidimo drugi način kako da dođemo do zarađenih naknada. Svojim radom smo omogućili značajna sredstva koja se za polaganje vozačkih ispita uplaćuju u kantonalni budžet godisnje u iznosu oko 800.000,00 KM, te se postavlja pitanje gdje je uplaćeni novac utrošen, a koji je bio namjenski uplaćivan za isplate naknada u omjeru raspodjele prema komisiji u iznosu od 23,57(%) dok ostatak od 76,43 (%) je predviđen za edukacije u ovoj oblasti, certificiranje, opremanje i usavršavanja sistema polaganja vozačkih ispita.

Komisija i dalje poziva Vladu USK da se ispoštuje dogovoreno a to je: da se uplati druga tranša od 4 naknade sa nastavkom redovnog uplaćivanja mjesečno po dvije naknade i tim činom da odblokira proces polaganja vozačkih ispita.

Također, ovim putem, molimo sve, autoškole koji vrše osposobljavanje kandidata u USK, kandidate koji su otpočeli osposobljavanje te roditelje kandidata na strpljenje i razumijevanje.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...