U Sudu BiH danas je održano ročište u kojem je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Atifa Dudakovića zbog, kako je navedeno, kršenja mjera zabrane.

Sudski postupak protiv generala Armije RBiH i komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovića se vodi zbog optužbi o krivičnim djelima “Zločini protiv čovječnosti”, “Uništavanje kulturnih i historijskih spomenika” i “Zločini protiv civilnog stanovništva”.Tužilaštvo BiH danas je zatražilo mjeru pritvora za Dudakovića zbog osnova sumnje da je prekršio mjere zabrane sastajanje i kontaktiranje sa predstavnicima medijima.

Naime, kako su navele tužiteljice Vedrana Mijović i Marijane Čobović, povodom obilježavanja Dana Armije RBiH, 15. aprila, Dudaković se obratio svjedocima, a koji su pripadnici Petog korpusa riječima da “zna šta njegovi neprijatelji žele”.

One su navele i da je Dudaković imenom i prezimenom naveo svjedoka, Fikreta Abdića, i govorio o njegovim aktivnostima.

“Govorom se obratio pripadnicima Petog korpusa čiji iskazi direktno inkriminišu njega. Znao je da će govor biti medijski propraćena”, navele su tužiteljice.

Time je, ujedno, prekršena i mjera zabrane sastajanje sa svjedocima i Tužilaštvo BiH je zbog toga predložilo pritvor.

Nakon izlaganja Tužilaštva BiH, obratio se i branitelj Dudakovića Asim Crnalić.

Crnalić je počeo sa riječima da je njegov branjenik nevin i da Tužilaštvo BiH kroz ovaj postupak nastoji poniziti komandanta koji je branio BiH. Pozvao se na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodu govora i toga da ono što Tužilaštvo BiH tvrdi zapravo krši slobodu govora Dudakovića.

“Ovo je govor o općem, činjeničnom stanju. Govor o ratu, stratištima gdje su stradali Bošnjaci. Foča, Višegrad, Žepa, Prijedor su gradovi koji se pominju u govoru. Ograničenja, odnosno mjere zabrane, su vezana za predmet, a ne za činjenice iz rata. Ti gradovi se ne spominju u optužbi”, kazao je Crnalić.

Tužilaštvo BiH je “zamjerilo”, kako je rekao Crnalić, zbog bosanske vojske koju je spominjao. Crnalić kaže da je bosanska vojska postojala u historiji BiH, to je bila vojska Huseina Gradaščevića.

Nadalje, Crnalić kaže da je ovaj govor, sa obilježavanja 31. godišnjice osnivanja Armije RBiH prvi govor Dudakovića u posljednje četiri i po godine. Ne postoji ikakav dokaz da je Dudaković ikada i igdje napravio neki istup ili nešto slično onome što sada tvrdi Tužilaštvo BiH.

Dudaković se obratio domovini, ne svjedocima pojedinačno

O tome da se Dudaković obratio svjedocima, Crnalić kaže da su svjedoci zaštićeni, ne znaju ko su te im se i ne mogu obratiti. A oni svjedoci koji su do sada svjedočili i čiji su identiteti poznati, nisu spomenutim imenom i prezimenom.

Ono na šta se Tužilaštvo referiralo jeste spominjanje jednog svjedoka, Fikreta Abdića, u kontekstu njegovim aktivnosti. Crnalić kaže da je Dudaković rekao da je Abdić osnovao autonomnu pokrajinu te da je to opće poznata činjenica, a ne nešto što je vezano za krivični postupak koji se vodi protiv Dudakovića.

Tokom svog obraćanja, Dudaković je izgovorio rečenicu “Očekujem da budemo jedinstveni kao naša Armija”, za koju Tužilaštvo BiH tvrdi da je posredno upućena pripadnicima Petog korpusa. Crnalić je te tvrdnje osporio i rekao da se Dudaković tom rečenicom obratio domovini.

“Bosna i Hercegovina je već 30 godina, u kontinuitetu, ugrožena. Biti jedinstven u odbrani zemlje je obaveza svih”, zaključio je Crnalić.

Nakon riječi odbrane i tužilaštva, sutkinja Željka Marenić kazala je da će sud donijeti odluku u najkraćem mogućem roku.

klix.ba