rhovni sud FBiH donio je odluku kojom je sarajevski Općinski sud proglasio nadležnim za postupak protiv tužioca Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Idriza Begića, koji se tereti za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Ova informacija potvrđena nam je i iz sarajevskog Tužilaštva, koje je protiv Begića provodilo istragu, koja je rezultirala njegovim hapšenjem krajem decembra prošle godine u akciji SIPA-e kodnog naziva “Miligram”, te nedavnim podizanjem optužnice.

– Na ovo rješenje Vrhovnog suda nije dozvoljena žalba – kazala nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Optužnicu je sarajevsko Tužilaštvo nedavno bilo uputilo Općinskom sudu u Bihaću na potvrđivanje, ali je u međuvremenu Vrhovni sud odlučio da je sarajevski Sud nadležan, te će se postupak protiv Begića ipak voditi u Sarajevu.

Prema navodima iz optužnice, Idriz Begić se tereti da je od oktobra do decembra 2016. godine kao tužilac Tužilaštva u Bihaću od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga ja uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura, kako bi korištenjem svog službenog položaja posredovao kod sudije Općinskog suda u Cazinu da se optuženom izrekne uvjetna osuda.

Istovremeno, obećao je da će kod tužilaca u Tužilaštvu u kojem radi izdejstvovati da na takvu presudu ne bude uložena žalba.

Na taj način Idriz Begić je pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.000 eura.

Tokom istrage protiv njega, provedene su posebne istražne radnje, a Begić je uhapšen dok je primao 2.000 obilježenih eura. Kako se navodi u prijedlogu, ranije je već uzeo 1.000.

U jednom od presretnutih razgovora Begića i posrednika između njega i šumokradice moglo čuti kako ga posrednik pita hoće li sve pare donijeti odjednom ili kako su se ranije dogovarali, na rate.