Općinski sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor gradonačelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću koji je osmunjičen za primanje mita, te njegovom savjetniku Smailu Toromanoviću.

Pritvor nije predložen za drugog gradonačelnikovog savjetnika Jasmina Stamboliju koji je priznao krivično djelo i najvjerovatnije će biti svjedok u postupku i njegovu suprugu Adelaidu Galijašević.

Saslušanje u Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću trajalo je jutros od 10 sati, a u poslijepodnevnim satima prešli su u Općinski sud.

Galijaševiću se stavlja na teret da je od bihaćkog privrednika A. B., vlasnika firme “Behić Sanny Boy”, tražio 10.000 KM ili 10 posto od duga koji je Gradska uprava imala prema njegovoj firmi, kako bi on naredio isplatu dugovanja od 100.000 KM.

Prema podacima Tužilaštva USK, uoči akcije u kojoj je uhapšen, tužilac i službenici FUP-a su u autu, u neposrednoj blizini, slušali razgovor Galijaševića i poduzetnika A. B., a nakon što je gradonačelnik otvoreno zatražio 10.000 KM, A. B. je kazao da mora otići do banke da podigne novac. U trenutku kada je izvršena primopredaja koverte sa označenim novčanicama, A. B. je zvučnim efektom signalizirao pripadnicima FUP-a, nakon čega su oni upali u zgradu Gradske uprave.

Nakon preuzimanja novca Galijašević je kovertu dao supruzi Adelaidi koja je potom, u pratnji savjetnika Stambolije, izišla iz kabineta, no tu su ih presreli službenici FUP-a. Ona je pokušala kovertu dati Stamboliji, ali ju je u tome fizički spriječio federalni policajac. Poslije toga oboje su vraćeni u kabinet.

/klix.ba