Bihać, 12.06.2016. godine –  U organizaciji mjesne zajednice Srbljani i podršku gradske uprave Bihaća, u bihaćkom naselju Srbljani održana je tradicionalna manifestacija „Junski dani otpora“, kojom se mještani Spahića, Srbljana, Jezera i drugih naselja, prisjećaju odsutnih momenata u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga na početku agresije na našu zemlju. Veliki broj mještana i gostiju iz, te ratni  komadant 5.korpusa Armije R BiH, evocirali uspomene iz ratnog perioda, kada je na liniji fronta dugoj 15 km poginuo 371 borac, od kojih 84 iz MZ Srbljani.

O ratnim dešavanjima i herojskoj borbi boraca 5. korpusa Armije R BiH prisutnima se obratio ratni komadant  502. Viteške brigade, Hamdija Adbić-Tigar. On je istakao da su borci 5. korpusa pružili herojski otpor nadmoćnom neprijatelju, a kasnije velikom požrtvovanošću i časnom borbom oslobodili veliki dio okupiranih teritorija.

“Nikada ne smijemo zaboraviti patriote koji su stali na branik domovine i pokazali nadmoćnom neprijatelju kako se bori za državu BiH“-kazao je Abdić.

Čestitavši mještanima herojskog Grmuško-srbljanskog platoa na herojskoj borbi i odbrani grada Bihaća i tadašnjeg Bihaćkog okruga, bihaćki gradonačenik Emdžad Galijašević, istako je da svi nivoi vlasti u našoj zemlji moraju imati razumijevanja i pomoći ona mjesta koja su bila na prvoj crti odbrane i koja su pretrpjela velika razaranja i stradanja civilnog stanovništva.

“Kao prvi čovjek grada Bihaća mogu ponosno doći u Srbljane jer smo ovdje u protekle četiri godine uradili mnogo projekata kako bi vama dragi moji sugrađani olakšali život. Tu je nova područna škola, nova ambulanta, asfaltiramo tzv. Stranu, gradimo sportsku dvoranu u Jezeru uz puno puno malih projekata podrške. Naravno podržavamo i ovu manifestaciju koja evociraju uspomenu i sjećanje na branioce BiH jer bez kulture sjećanja nema ni kulture življenja i mi ćemo istrajavati na obilježavanju herojskih datuma na kojima treba govoriti istinu o svemu što je bilo u ratu, ali i istinu o  svemu šta imamo danas “-dodao je gradonačelnik Galijašević.

Prema riječima Nijaza Malkoča, predsjednika MZ Srbljani i dobitnika ratnog priznanja Zlatni ljiljan, nakon što je ova mjesna zajednica godinama bila zapuštena i bez podrške lokalne zajednice, u protekle četiri godine na području MZ Srbljani sredstvima grada Bihaća  završen je veliki broj infrastrukturnih projekata, čime se, dodaje, lokalna zajednica pokazala kao odgovorna prema svojim sugrađanima bez obzira gdje žive.

/Kabinet gradonačelnika grada Bihaća