Održana konferencija za medije povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja bihaćkih brigada

Biscani.net

Devetnaestog jula navršava se punih 25 godina od osnivanja bihaćkih brigada, 501. Slavne i 502. Viteške. Tim povodom Grad Bihać, Ministarstvo za pitanje boraca i RVI USK, te Savez branilaca USK, organizuju zajedničko obilježavanje ovog jubileja. Tim povodom danas je održana konferencija na medije na kojoj su organizatori predstavili program i aktivnosti obilježavanja.

Danas od 18 sati, na gradskom igralištu „Bigram“ predviđeni su sportski susreti pripadnika ovih brigada, dok će sutra u 9 sati delegacije posjetiti Mezarje „Humci“ i Katoličko groblje u Žegaru, gdje će se podsjetiti svojih poginulih saboraca. Nakon toga, u 10 sati, premijer USK Husein Rošić i gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić zajednički će primiti komandante i komandire ovih brigada.

„Željeli smo ovogodišnje obilježavanje da održimo na najznačajnijoj lokaciji otpora, na vratima Bihaća gdje je faktički počeo rat ali gdje je i slomljen agresor. Nema vojnika iz ove dvije brigade koji nije ratovao na Grabežu ali i iz svih drugih jedinica, stoga pozivamo sve pripadnike i građane Bihaća da budu sutra sa nama. Pripremili smo jedan kvalitetan program gdje će svi koji poštuju tekovine proteklog rata imati priliku da uz ugodno druženje, vojnički obrok i osvježenje, kroz časove historije, iz prve ruke čuju šta se to dešavalo na tim lokalitetima u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992. – 1995. godine“ – rekao je Hamdija Abdić Tigar.

Ministar Dževad Malkoč kazao je da je čuvanje tekovina obrambeno-oslobodilačkog rata od zaborava jedan od osnovnih zadataka ministarstva na čijem je čelu, te da je zbog toga prirodno da Ministarstvo za pitanja boraca i RVI USK-a podržava ovakve manifestacije, dok je gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić istakako važnost 501. Slavne i 502. Viteške brigade, te svih ostalih prištabskih jedinica u proteklom ratu i zahvalio se svim pojedincima i kolektivima koji ovih dana čine napore kako bi se ova manifestacija uspješno i dostojanstveno realizirala.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...