U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku gradske uprave Bihaća večeras je u Gati kod Bihaća održana 24.manifestacija “ Prva pobjeda Armije R BiH – Bugar 92”. Više od hiljadu mještana i gostiju iz javnog i političkog života grada Bihaća i USK-a okupilo se u znak sjećanja na herojski otpor kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine.

Prisutnima su se obratili predstavnici MZ Gata ,premijer USK-a Izudin Saračević, bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, a ispred demobilisanih boraca o prvoj pobjedi Armije R BiH govorili su Hamdija Abdić – Tigar i Mirsad Selmanović ratni komadanti 5.korpusa Armije R BiH

U svom obraćanju Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da bitka za državu BiH još traje i da svi zajedno moramo pokazati još više jedinstva,solidarnosti i odlučnosti u stvaranju boljih uslova za život svih građana.

“Danas kada se sjećamo prve pobjede naše Armije R BiH, ponosni smo na sve branioce našeg grada i BiH i mještani Gate zaista sa puno emocija obilježavaju ovaj datum koji je bio svojevrsna prekretnica u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, jer su branioci Bihaća pokazali da će braniti i odbraniti svoj grad i spasiti bošnjački o hrvatski narod od zločina koje su planirali srpski agresori “ – kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je istaknuto ,12.juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskom u reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama , a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.

Prije centralne svečanosti, delegacije grada Bihaća i boračkih udruženja obišli su i šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kao i malonogometni turnir .