U prisustvu preko hiljadu mještana Izačića na sportskom igralištu OŠ Izačić sinoć je održana 24. tradicionalna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“. I ove godine predstavnici Savjeta MZ Izačić, grada Bihaća, Vlade USK-a i F BiH , te ratni komadant , prisjetili su se velikog doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine.

U svojim obraćanjima Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić i Hamdija Adbić, ratni komadant 502.Viteške brigade , istakli su da su borci sa područja Izačića i Vikića pokazali kako se časno bori za državu BiH , istaknuvši da Bihać nikada neće zaboraviti svoje heroje koji su u najtežim trenutcima zajedno sa ostalim patriotima Bihaća stali u odbranu grada.

„I ove godine smo pokrovitelji ove manifestacije kojom se prisjećamo imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata i to će biti naša trajna obaveza i naš dug prema svim onima koji su dali živote za ovaj grad i državu BiH. S druge strane u protekle tri godine uradili smo u MZ Izačić dosta infrastrukturnih projekata zahvaljujući kojima je ova mjesna zajednica dobila nove asfaltirane ceste, pokrili svo sportsku dvoranu, uveli grijanje u područnoj školi, a tu je i podrška sportskim kolektivima iz ove mjesne zajednice „-kazao je u svom obraćanju Ermin Zulić, v.d. gradonačelnika po ovlaštenju.

Ističući da su Izačić i njegove žrtve ogledalo odnosa i poštovanja prema državi , Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a, kazao je da borba u miru ne može biti uspješna bez jedinstva svih, a na to jedinstvo, ističe Malkoč, obavezuju nas upravo naši najbolji sinovi koji su svoje živote ugradili u našu slobodu.

„ Ova mjesna zajednica ne treba i neće biti prepoznatljiva samo po GP Izačić , jer njen doprinos odbrani BiH je nemjerljiv i sve patriote ove zemlje trebaju znati kolika je bila uloga mještana Izačića i Vikića. Ne smijemo biti skromni i stidljivo pričati o tome, te na taj način minimizirati i činiti menje vrijednim naše vlastite pobjede“ –kazao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH.

U sklopu manifestacija prisutni su imali priliku vidjeti dokumentarni film koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz MZ Izačić.