Oni zastupaju interese građana USK u Sarajevu: Pogledajte ko je najaktivniji, a ko najneaktivniji krajiški zastupnik u Sarajevu

usn.ba
Najdramatični oblik i najveće konkretne posljedice zaokupljenosti političara skorim izborima i uskostranačkim i ličnim interesima pokazali su se u Federaciji BiH tokom prošle godine, stoji u Izvještaju o monitoringu rada Vlade i Parlamenta Federacije koji su sačinili Centri civilnih inicijativa (CCI).

Najdramatični oblik i najveće konkretne posljedice zaokupljenosti političara skorim izborima i uskostranačkim i ličnim interesima pokazali su se u Federaciji BiH tokom prošle godine, stoji u Izvještaju o monitoringu rada Vlade i Parlamenta Federacije koji su sačinili Centri civilnih inicijativa (CCI).

U monitoringu rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH u 2017. godini CCI je podsjetio na događaj, od kada je, prema tom Izvještaju o monitoringu, nastala svojevrsna blokada u radu Federalnog parlamenta. Riječ je o neusvajanju Godišnjeg izvještaja o radu Vlade Federacije BiH za 2016. godinu u oba parlamentarna doma u entitetu, ali ni Izvještaja o izvršenju budžeta za 2016. godinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj su stranke vladajuće koalicije iskazale jedinstvenu podršku Vladi održana u julu 2017. godine bila je posljednja održana redovna sjednica u tom domu u prošloj godini – do kraja te godine biće održane tek još tri vanredne sjednice. Situacija u Domu naroda je još lošija – nakon što je u prva tri mjeseca 2017. godine održao pet redovnih sjednica, sljedećih pet mjeseci, od aprila do septembra, održavala se samo jedna sjednica, u četiri nastavka, a do kraja godine još samo tri vanredne od kojih je jedna još nedovršena”, piše u Izvještaju o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH za 2017. godinu koji je sačinio CCI.

Iz te nevladine organizacije konstatuju da rezultat rada u takvim okolnostima najbolje oslikava štetu učinjenu građanima Federacije BiH, jer je, kako se navodi, većina urađenog u Federalnom parlamentu u 2017. godini urađena na početku te godine.

Za takvo stanje iz CCI-a optužuju političke stranke koje čine vladajuću koaliciju u Federaciji BiH.

“Permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u FBiH koju proizvode stranke koje čine tu koaliciju svojim stalnim sukobima ostavlja ozbiljne posljedice po cijelo društvo. Parlament je spriječen da vrši svoju projektovanu društvenu funkciju, a Vladin rad je u dobroj mjeri doveden u pitanje”, navodi se u monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH za prošlu godinu.

Tokom konferencije za novinare u Sarajevu Lejla Deronja Suljić iz CCI-a osvrnula se na zakon o platama službenika koji, kako je istakla, čeka na parlamentarnu raspravu pune tri godine.

“Pune tri godine čeka se na raspravu o zakonu o platama službenika. Samim tim čeka se i na raspravu o naknadi za takozvani bijeli hljeb, kao i na ukidanje brojnih drugih naknada – odvojeni život, vikend posjeta porodici i slično. Samim tim postavlja se pitanje učinkovitosti rada oba doma Parlamenta Federacije BiH, a o moralu poslanika, odnosno delegata upitno je uopšte i komentarisati”, istakla je Deronja Suljić iz CCI-a.

Vlada FBiH: Čak 45% sjednica telefonske sjednice

Govoreći o radu Vlade Federacije BiH tokom prošle godine, Alen Čular iz Centara civilnih inicijativa je rekao da su čak 45% sjednica bile telefonske sjednice.

Rečeno je i to da je prošlo godinu dana od kako je Zakon o državnim službenicima FBiH proglašen neustavnim, te da se novi zakon nije pojavio do kraja 2017. godine.

“Produktivnost Vlade Federacije BiH pala je za 21% u prošloj u odnosu na 2016. godinu, a realizacija Programom rada planiranih obaveza je neprihvatljivo niska”, navodi se u Izvještaju CCI-a o monitoringu rada federalne izvršne i zakonodavne vlasti u 2017. godini.

Aktivnost krajiških zastupnika u Sarajevu

Izvještaj Centra civilnih inicijativa (CCI) o monitoringu rada Parlamenta Federacije BiH za 2017. godinu prezentiran je u četvrtak, 16.02.2018. godine u Sarajevu te sadrži analizu rada i aktivizam poslanika u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH.

Prema istom zastupnica Elma Đogić (Laburističke stranke BiH) rangirana je među 10 najaktivnijih zastupnika u Parlamentu Federacije i kao najaktivniji zastupnik sa područja Unsko-sanskom kantonu u Parlamentu Federacije BiH.

Izvještaj i aktivnost krajiških zastupnika možete pogledati OVDJE  (aktivnost zastupnika počinje na 113. stranici)0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...