Uobičajena zabluda o osobama s Downovim sindromom je – da ne mogu imati djecu.

Kao i mnogi genetski poremećaji, Downov sindrom se suočava s pogrešnim shvaćanjima koja se prihvaćaju kao činjenice. Prema Globalnoj fondaciji za Downov sindrom, jedan od nesporazuma je da osobe s Downovim sindromom ne mogu imati djecu. Iako postoje značajni izazovi, muškarci s Downovim sindromom su uspjeli imati djecu. Jad Issa, Sirijac s Downovim sindromom, jedan je od tih ljudi. Zajedno sa svojom suprugom dobili su dijete po imenu Sader i odgojili su ga da postane zubar.

Jad je upoznao svoju ženu nakon što je počeo raditi u lokalnom mlinu za pšenicu. Njih dvoje su se zaljubili i ubrzo nakon vjenčanja dobili su Sadera. Njihov sin nije rođen s Downovim sindromom, a Jad je bio odlučan da Saderu pruži najbolji mogući život. Počeo je štedjeti novac za fakultet i obasipao sina ljubavlju; provodili bi vrijeme zajedno igrajući se. Također su imali koristi od podrške lokalne zajednice, gdje je Jad poznat kao “ličnost” u gradu.

Odrastanje s tatom s Downovim sindromom samo je inspiriralo Sadera da ostvari svoje snove i učini svoju obitelj ponosnom. “Osobno mislim da bih bio mnogo manje uzbuđen zbog života i mnogo manje strastven u onome što radim da nisam imao svog posebnog oca”, kaže on. Sader je sada zubar i Jad ne može biti ponosniji, govoreći ljudima “moj sin je doktor” s najvećim ponosom.

Da biste saznali nešto više o ovoj posebnoj obitelji, pogledajte video o njima snimljen 2019. Također možete pratiti Sadera na Instagramu kako biste vidjeli više o njegovom životu, gdje često odaje počast svojim nevjerojatnim roditeljima.

Sader je sada zubar, što je jedna od najboljih i najplaćenijih karijera u Siriji, a Jadova sreća nema granica.

Ne bih mogao poželjeti drugog oca. Ponosan sam na njega, a on je ponosan na mene. Za 21 godinu pokušao je učiniti sve da mi osigura normalan život kakav imaju i druga djeca. Tokom mojih studija bio mi je najveća podrška u svakom pogledu, psihički, financijski… – kaže ovaj ponosni mladić.

(kutaknet.com)