U Bihaću zasjeda Gradsko vijeće na temu migrantska kriza u Bihaću. Nakon burnog početka, sjednica je ušla u mirnije vode, ali bez konkretnih prijedloga za rješenje. Iako je putem društvenih mreža nekoliko puta pozivao građane Bihaća na proteste, iznosi razne dezinformacije, vijećnik Sej Ramić na današnjoj sjednici samo se jednom javio za riječ, ali na kraju sve se svelo na populizam, odnosno bez konkretnih prijedloga za rješenje migrantske krize u Bihaću.

Kako vijećnik Ramić, tako i ostalih 29 vijećnika na današnjoj sjednici nisu ponudili nikakav konkretan prijedlog koji bi, barem malo, olakšao život građanima Bihaća, a ponajviše građanima koji žive u neposrednoj blizini prihvatnog centra “Bira”.

Nakon što je zaključena glavna rasprava, predstavnik IOM-a Dražen Rožić je dobio priliku da odgovori na pitanja i primjedbe iznesene na račun ove Međunarodne organizacije. Zanimljivo je da se Rožić osvrnuo na broj zaposlenih u ovoj organizaciji sa područja USK, tačnije grada Bihaća, te koliko mjesečno izdvajaju novca za plate:

– Ne znam čemu toliki gnjev pojedinih vijećnika prema Međunarodnoj organizaciji IOM. Mi smo tu da bi pomogli, a ne odmogli kako pojedinci predstavljaju naš rad na području USK. IOM je organizacija u sklop Ujedinjenih nacija, te nismo dužni plaćati lokalni porez niti doprinose našim radnicima. Oni imaju sasvim dovoljno visoke plate da to mogu sami učiniti. Kada smo već kod novca i plata, IOM zapošljava, trenutno, 304 osobe na području USK, a od toga 273 osobe sa područja Bihaća. Na plate trošimo mjesečno u prosjeku 350 hiljada KM. Na kraju bih još dodao, IOM će uvažiti sve odluke Gradskog vijeća i trudit ćemo se da ih ispoštujemo, kazao je Rožić.

/USN

Gradonačelnik Fazlić poručio: “Nismo migrante zvali ni Fikret Abdić, ni ja, razlika između nas dvojice je ta što sam ja učinio sve da pomognem tim ljudima” (VIDEO)

Dugo najavljivana vanredna sjednica Gradskog vijeća u Bihaću je u toku, na kojoj se očekuju konkretni prijedlozi za kontrolu i nadzor migrantske krize u Bihaću.

Prema riječima predstavnika MUP-a USK, na području grada Bihaća u prva tri mjeseca ove godine je evidentirano 42 krivična djela, 36 JRiM, te 96 prekršajnih prijava. Veliki problem predstavlja odnos Tžilaštva i Suda prema prekršajima, koji se rade redovnom procedurom te niti jedan migrant ne dočeka izricanje kazne s obzirom da se ne zadrži 6 mjeseci u BiH. Prema njegovim riječima, prkeršajni postupak bi trebao biti u radu skraćenim postupkom/procedurom, s obzirom da je riječ o stranim državljanima.

Vijećnicima se obratio i gradonačelnik Fazlić, koji se osvrnuo na peticiju kojoj je jedan od primarnih zahtjeva izmještanje migranata iz privremenog centra “Bira” van urbanog dijela Bihaća i da potpuno podržava taj stav.

Gradonačelnik Fazlić se osvrnuo na početak krize i na činjenicu da migrante u Bihać niko nije zvao, ali kada su već tu, trebaju se poduzeti mjere koje su u nadležnosti Grada.

Osvrnuo se i na špekulacije o otvaranju novih centara, i direktno pitao prisutne predstavnike IOM-a, da li su pregovarali za Škafu u MZ Kamenica i Jas u MZ Pritoka.

POGLEDAJ VIDEO: