Panevropska konferencija u Bihaću

vladausk.ba

U organizaciji Paneuropske unije BiH u Bihaću je danas počela međunarodna konferencija o temi Bosna i Hercegovina: Korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces?
Na otvaranju konferencije prisutnima se obratio Husein Rosic, premijer Unsko-sanskog kantona.

– Iz grada Bihaća, odašiljale su se značajne poruke. U zgradi preko puta ove u kojoj se nalazimo, za vrijeme II svjetskog rata, još se čuva postavka sa I zasjedanja AVNOJ-a, u minulom odbrambeno-oslobodilačkom ratu, ovaj nepokoreni grad bio je sinonim odbrane vrijednosti multikulturane Bosne i svih vrijednosti koje i danas snažno zagovara i brani EU. Vjerujem, sa ovog skupa poslat ćemo jasnu poruku da je jedini put Bosne i Hercegovine – evropski.

U mom viđenju, temeljni ideal Evropske unije je otkrivanje novih puteva posredstvom kojih različiti narodi Evrope mogu prosperirati zajedno. Bosna i Hercegovina jest evropska država svojom geografskom pozicioniranošću ali želimo biti dijelom Evropske unije i čuvati evropski identitet i njegove osnovne principe: slobodu, demokratiju, ljudska prava i slobode i vladavinu prava. Poseban naglasak stavljam na poštivanje ljudskih prava i sloboda u skladu i sa ustavnim principima naše domovine i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Možemo li mi, u Bosni i Hercegovini, ubrzati ovaj proces? Ja, optimistično vjerujem da možemo. Svaki od nas pojedinačno, djelujući u okviru svojih nadležnosti, u dobroj vjeri i s punom odgovornopšću, može pokrenuti točak ubrzanja i postići stepen spremnosti države da postane članom EU. Ono šti EU od nas zahtijeva kao odraz te spremnosti je, zapravo, ono što je naša dužnost osigurati građanima koji su nam, direktno ili posredno, povjerili funkcije, a to je : zdrava tržišna ekonomija koju podržava odgovarajući pravni i administrativni okvir u javnom i privatnom sektoru te prihvatanje zajedničke spoljne i bezbjedonosne politike i sposobnost za njeno provođenje.
Da, mi to možemo jedinstveni, kazao je mr. Rosic.

Učesnici,njih 120, će zajednički donijeti Deklaraciju koju će po završetku konferencije uputiti vlastima Bosne i Hercegovine i predstavnicima međunarodne zajednice. Bihaćka konferencija održava pod pokroviteljstvom Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, a glavni partner skupa je Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Bosni i Hercegovini. Partneri su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Fondacija Robert Schuman.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...